Ezreket érdekel a határvadászállás

Egy hét alatt csaknem 2500-an érdeklődtek a határvadász-toborzás iránt. Már pályázatok, illetve konkrét jelentkezők is vannak, de ezekről a rendőrség csak később ad tájékoztatást. Az ORFK-nál érdeklődésünkre azt közölték, hogy a rendőrség szeptember 1-jén kezdte meg országszerte a toborzást a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályaiba. Az Országos Rendőr-főkapitányság toborzó központjához a rendőrség Facebook- és Twitter-oldalán, illetve elektronikus levélben és telefonon 2498 megkeresés érkezett az érdeklődőktől – tették hozzá.

A kormány augusztus végén döntött a rendőrség határvadász bevetési osztályainak megerősítéséről. 3000 rendőrt vesznek fel, mivel a kabinet úgy látja, tovább erősödött az illegális migrációs nyomás, megnőtt a szerbiai területen várakozók száma, és nem várható a migráció csökkenése.

A bővítés nyomán egy újabb határrendészeti igazgatóságot állítanak fel, a meglévő hét határvadász bevetési osztály pedig tizenötre bővül. A képzés a jelentkezők létszámától függően a tervek szerint novembertől indul. A jelentkezőkre nemcsak egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálat és fizikai állapotfelmérés vár, hanem az életvitelüket is ellenőrzik.

A felvettek hat hónapos képzésen vesznek részt. Ennek első két hónapjában az érintettek munkaviszonyba kerülnek, ezalatt havi bruttó 150 ezer forintos munkabért kapnak. Utána – sikeres vizsgát követően – a rendőrség hivatásos állományának tagjai lesznek őrmesteri rendfokozatban. Ekkor már havi bruttó 220,3 ezer forintos alapilletményt kapnak, továbbá pluszjuttatásként például a nyelvvizsga-, éjszakai és készenléti pótlékot, a túlszolgálatukat kifizetik, béren kívüli juttatásként pedig például évi 200 ezer forint értékben kafetériajuttatásra, lakhatási vagy albérletidíj-hozzájárulásra, utazási költségtérítésre, egészségügyi ellátásra, kedvezményes utazási és mobiltarifa igénybevételére lesznek jogosultak.

Korábban a honvédségnél is próbálkoztak toborzással, részben a közmunkások körében igyekeztek népszerűsíteni a határőrizeti munkát, illetve a katonai pályát, meglehetősen kevés sikerrel. A nyár végén kisebb botrányt okozott, hogy közmunkásoknak olyan levelet küldtek, miszerint ha nem jelennek meg a toborzáson, illetve nem fogadják el az ott felajánlott „munkát”, akkor szankcióra számíthatnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »