Ezrek tüntettek a Szabad sajtó útján

Több ezer tüntető gyűlt össze az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, hogy a sajtószabadság mellett álljon ki. A demonstráción felszólalt Jávor Benedek, a Párbeszéd nevű baloldali kispárt európai parlamenti képviselője, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Hargitai Miklós, a Népszabadság munkatársa. A második Orbán-kormány idején ugyanitt, a Szabad sajtó útján tüntetett többször is a Milla Egyesület, amely az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoportból alakult, a médiatörvény elleni tiltakozásként.

Juhász Péter köszöntötte a demonstráció több ezer résztvevőjét, akik az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Városháza utcáig, a Belvárosi Ferences templomig foglalják el az úttestet. Az Együtt alelnöke után Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért nevű baloldali kispárt EP-képviselője szólalt föl. Ő főként a „Magyarországot átitató korrupcióról” beszélt. Szóba került Rogán Antal, Szijjártó Péter és Németh Szilárd – a legnagyobb ellenszenvet utóbbi váltotta ki az egybegyűltek körében, számolt be a Hír TV munkatársa. Jávor szerint intézményesített a korrupció, és a jogalkotás legálissá tette a lopást Magyarországon, ez pedig egyértelműen a Fidesz-kormány felelőssége.

Ezután Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója beszélt a lap bezárásának körülményeiről, megjegyezve, hogy szokatlan számára, hogy egy színpadon kell állnia, nem pedig beszámolnia egy tüntetésről, de mivel nem hagyják, hogy írjanak, ezért most beszélniük kell – fogalmazott. Hargitai megismételte, hazugság, hogy gazdasági okai voltak a Népszabadság ellehetetlenítésének.

Őt Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika társelnöke váltotta, aki polgári foglalkozására utalva, ami állatorvos, úgy fogalmazott: pontosan tudja, hogy nem elég fölállítani a diagnózist egy esetben – a kormány korrupciós ügyeiről beszélt –, hanem azokra megoldást is kell találni. A megoldás – szerinte – a kormány leváltása. Beszélt még a választási rendszer sajátosságairól.

Az eseményt Juhász Péter felszólalása zárta. Ő azt mondta, hogy egyetlen módon lehet Orbán Viktor tudtára adni, hogy mit gondolnak róla a választópolgárok: bárhol, ahol a kormányfő felszólal, és odaengedi az embereket, ott szerinte ki kell fütyülni. Ezután egy jelképes meghívót is átnyújtott a résztvevőknek az Együtt politikusa október 23-ára, amikor a kormányfő a Kossuth téren fog beszélni.

A szervezők tízezer főre becsülték a megjelentek számát, a demonstráció délután fél 5 előtt nem sokkal fejeződött be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »