Ezrek menekültek el Mianmarban

Több ezer ember kényszerült otthona elhagyására Mianmar nyugati, főleg muszlimok lakta részén, ahol napok óta heves harcot vívnak egymással fegyveres lázadók és katonák.

Pénteken számos család menekült el gyalog a rohingja muszlim kisebbség által lakott Rakhajn állambeli Maungdo városából. A fegyveres összecsapások sújtotta régióból nagyjából 180 embert helikopterekkel menekítettek ki, több száz kormányzati tisztségviselő pedig a tartományi fővárosba, Szitvébe menekült.

A hadsereg vasárnap óta fésüli át a bangladesi határhoz közeli régiót, miután fegyveresek határállomások ellen elkövetett összehangolt támadásaiban kilenc rendőr lelte halálát. Az állami média jelentése szerint a biztonsági erők eddig 26 emberrel végeztek, az összecsapásokban azonban meghalt négy katona is.

Szemtanúk szerint a hadsereg a támadások felelősei utáni hajszát ürügyként használja a Rakhajn állambeli muszlim lakosság elleni kemény fellépésre. A beszámolók szerint a katonák a nyílt utcán fegyvertelen civilekre lőttek.

A hadsereg ezzel szemben azt állítja, hogy csupán saját magukat védik a fegyveres harcosoktól. A katonák a „terroristákat” azzal is vádolják, hogy több falut felgyújtottak.

Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista. A nacionalista buddhisták kétségbe vonják a rohingják állampolgársághoz való jogát, őket ugyanis a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tartják. A Rakhajn államot 2012-ben sújtó erőszakhullámban több mint száz ember vesztette életét és rohingják tízezrei menekültek el a harcok elől.

Mianmart évtizedeken át katonai junta irányította, a Nyugat ezért szankciókkal sújtotta a délkelet-ázsiai országot. Demokratikus átalakulása 2010-ben indult el, és tavaly megtartották az első szabad parlamenti választásokat is, amelyekből a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki párt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) került ki győztesen. Az ország berendezkedésének megváltozása egyelőre nem javított a rohingják helyzetén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »