Ezért nem nézhetjük magyarul az Eb közvetítéseit

A jegyvásárlás bonyodalmai után most az itthon maradt focirajongók dühönghetnek, akik a televízió képernyője előtt szeretnék élvezni akár egyedül, akár társaságban az Eb legjobb pillanatait. Az M4 ugyanis nem közvetít(het)i Szlovákia területén az európabajnokság mérkőzéseit. Miért?

 

Az MTVA magyarországi közszolgáltató hivatalos állásfoglalása szerint az általuk megvásárolt műsorszórási jog az Eb-vel kapcsolatban csak Magyarországra vonatkozik. Ez nem lett volna probléma, ugyanis az UEFA beleegyezett volna a határon átnyúló közvetítésbe is, amennyiben az érintett fél (esetünkben Szlovákia) azt engedélyezi.

 

Szlovákia azonban elutasította a bilaterális (kétoldalú) megállapodást. Ennek következtében közel fél millió felvidéki magyar vesztette el a lehetőséget, hogy anyanyelvén halgassa a sportközvetítést a Labdarúgó Európa-bajnokságról.

 

Nem sokat váratott magára a reakció: ma létrejött egy facebook-csoport Mondj NEM-et a kódolásra néven, ami a magyar műsorszórás korlátozása miatti tiltakozást szeretné kifejezi. A csoport néhány órás fennállása óta is már másfél száz lájkot gyűjtött be (jún. 10., d.u. 14:00)

 

Az alábbiakban az MTVA hivatalos állásfoglalását közöljük, amit a Dunaszerdahelyi.sk-nak küldtek meg:

 

“Az M4 csatorna kizárólag az adott esemény nemzetközi szerződéseinek értelmében közvetítheti a nemzetközi sporteseményeket.

 

Így a Foci Eb-t a svájci székhelyű UEFA, az Olimpiát pedig a szintén svájci Lagardere Sports Geneva SA által megszabott feltételek mellett értékesítették az MTVA-nak, mely feltételek értelmében nincs jogunk Magyarország területén kívülre közvetíteni az Európa Bajnokság mérkőzéseit.

 

Tehát hiába magyar vonatkozásúak egyes meccsek, a jogok tulajdonosai külföldiek, akik ezeket a jogokat csak az adott ország – jelesül: Magyarország – területére értékesítették. A külföldi jogtulajdonosok a tulajdonukat képező sporteseményeket az elérhető legmagasabb bevétel érdekében országonként értékesítik azzal a kitétellel, hogy az adott ország vásárlója csak az ország határán belül szolgáltathat, ezzel biztosítva a külföldi jogtulajdonosok számára, hogy teljes áron tudják értékesíteni a jogokat más-más, akár szomszédos országokban is.

 

Ugyanezek a jogok vonatkoznak az on-line ( m4sport.hu) adásaira is.

 

A magyar közmédia és Magyarország Kormánya mindent elkövet annak érdekében, hogy a határainkon túl is nézhetőek legyenek a legfontosabb magyar érdekeltségű sportesemények:

 

épp a héten érkezett meg a szlovák fél elutasító válasza a bilaterális megállapodásra, pedig az UEFA beleegyezett volna, amennyiben a szlovák partnereink is aláírják a megegyezést.

 

Köszönjük érdeklődését és megértését.”

 

Dunaszerdahelyi.sk, Körkép.sk

Nyitókép: maszol.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »