Ezért nem akarják csökkenteni a rezsit Ukrajnában

A rezsi és a szubvenció az egyike a legkeményebb témáknak a hatalom és a társadalom közötti párbeszéden belül Ukrajnában.

Andrij Reva szociálpolitikai miniszter az Era rádióműsorában adott interjújában cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a szubvenciót az állam valójában a jobb anyagi körülmények között élő polgárok befizetéseiből finanszírozza.

„A szubvenciót nem a polgárok jövedelemadójából, nem a forgalmi, vagy más adókból finanszírozzuk, hanem a gázkitermelő cégek bérleti díjából.” – mondta Reva. “Ukrajnában a legnagyobb gázfelhasználó csoport nem a lakosság, hanem az ipari vállalatok. Ha figyelmesen megnézzük az árakat, a vállalatok számára semmi nem változott. Egyszerűen mostantól az állami költségvetésbe érkező utalásaik nagyobb százaléka a lakosság azon rétegének a támogatására van fordítva, akiknek szükségük van rá.” – tette hozzá a politikus.

Reva szerint, ha az ukrán kormány a jelenlegi szegénységi szintre csökkentené a rezsit, akkor az ukrán lakosság elfelejthetné az orvosi ellátást, az oktatást, az utak javítását, a hadsereget és a nyugdíjalapot, valamint ez 200 milliárd hrivnyába kerülne Ukrajnának. A szubvencióval viszont – tette hozzá a miniszter – a megmaradt forrásokat, körülbelül 160 milliárd hrivnyát, a fizetések, nyugdíjak és egyéb szociális juttatások megemelésére tudnák fordítani.

„Számunkra jelenleg égető probléma az alacsony minimálbér, valamint az alacsony nyugdíj. Minél hamarabb végre kell hajtani a nyugdíjreformot.” – mondta a szociálpolitikai miniszter. “Az összes meglévő anyagi forrást ezeknek a szociális problémáknak a megoldására különítjük el. Ha pótlólagos anyagi forráshoz szeretnénk jutni, akkor fel kell emelnünk a fizetéseket, mivel csak ezáltal fognak növekedni a befizetések a költségvetésbe. Ha nem tudjuk a fizetések gyors megemelését biztosítani, nem fogjuk tudni emelni a szociális juttatásokat sem.”

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Arra buzdította a miniszter a parlamenti képviselőket Ukrajnában, hogy igényeljenek rezsitámogatástAz ukrán parlament a rezsicsökkentés helyett inkább városneveket változtat megFél év alatt több mint 25 millió hrivnyával nőtt a kijevi lakosok rezsitartozásaRovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: rezsicsökkentés, rezsi, szubvenció, Andrij Reva, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »