Ezért megállíthatatlan a pokémonos játék

Az is hallott már a játékoról, aki nem akart, hiszen ez a legújabb őrület, amely mellett nem lehet csak úgy elmenni. Méghozzá azért sem, mert a virtuális világot és a valóságot ötvözi, kicsit a mindennapjainkba hozva ezzel a sci-fit. A játék népszerűségét senki sem vitathatja, Szarvas Norbert, az IFL Group ügyvezetője pedig összeszedte, hogy minek köszönhető ez a hatalmas siker. A Faktor megkérdezte a marketingszakembert a dologról.

A Pokémon Company legújabb játékát a Nintendo és a Google-ből kivált Niantic közreműködésével készítették. Az iOS és Android operációs rendszerre írt programmal a való életben, tehát az utcasarkon vagy a parkokban feltűnő szörnyecskéket (ezek elhelyezkedéséről egy központi térkép gondoskodik) lehet becserkészni, és küzdeni ellenük.

Szarvas Norbert szakértő nyolc pontba szedte, hogy szerinte milyen stratégia vezetett az azonnali és hatalmas népszerűséghez:

    a tömegpszichózist;    a közösségi interakciókat;    a technológiai trendek kihasználását;    a nosztalgiát;    a játék könnyű használhatóságát;    azt, hogy ingyenes;    a térbeli korlátlanságot;    a keresés izgalmát

Minden az üzletről szólA Faktor megkérdezte a marketingszakembert, hogy szerinte mennyire lesz tartós ez a mánia. Szarvas Norbert azt válaszolta, hogy megfelelő marketingeszközökkel akár évekig meg lehet tartani a „kemény magot”, míg “az “alkalmi” játékosok csak akkor válnak tartós felhasználóvá, ha számukra valami újat tud adni a játék.”

Tehát idővel majd meg kell újulnia, hogy megtarthassa népszerűségét, de a szakember szerint most még korai erről beszélni. Ő úgy gondolja, hogy még mindig egy “globális bétateszt” fut élesben, amihez hamarosan frissítések, módosítások, finomhangolások érkeznek.

Nem csupán nosztalgia

A szakember szerint ugyan a harminc körüli korosztály emlékezhet gyerekkorából a Pokémon játékra vagy a sorozatra, a Pokémon Go nem csak nekik szól. Viszont ők a legfizetőképesebbek jelenleg. Általuk csatlakoznak be a fiatalabbak is, akik még nem használják tömegesen a Pokémon Go-t.

“A Pokémon Go ugyanis egy üzleti alapokon működő játék.”

Számos kapcsolt szolgáltatást építenek ki hozzá, így attól még, hogy ingyenes, egy idő után a felhasználó úgyis fizetni fog valamiért. Ilyen szolgáltatások például a Pokémon pontok, amikhez eljutva ajándékot kaphatunk, mondjuk egy pizzázóban vagy kávézóban, ahol amúgy is fogyasztani fogunk.

Egy New York-i pizzás például a játék megjelenése óta 75 százalékkal növelte a forgalmát. Sőt, a Washington Post szerint egy illinoisi pékség tulajdonosa, miután rájött, hogy a boltja Pokéstop, próbaképp sütött négy tucat Pokémon-sütit. Három nappal később már harminc tucattal kellett sütnie belőle.

Szarvas Norbert szerint érezhetjük ugyan a nosztalgiát játék közben, de az alkalmazás mégis nagyon mai. És vannak előnyei is: az embereket mozgásra és beszélgetésre készteti.

A név az angol „Pocket Monsters” (zsebszörnyek) szavak összeolvasztásából jön. A Pokémon a japán Nintendo cég terméke, amelyet 1996-ban Satoshi Tajiri ötlete alapján készítettek. Eredetileg a GameBoy kézi játékkonzolra tervezett szerepjátékként indult. A Pokémon animesorozat a videojátékok feldolgozása, de nem követi szorosan azok cselekményeit. A Pokémon anime Ash Ketchum utazásait mutatja be, amelyeken barátaival együtt fedezi fel a Pokémonok lakta világot. Ash célja, hogy Pokémon-mester legyen. Az út során számos Pokémonnal és edzővel találkozik és küzd meg.

De mi van a veszéllyel?

A Faktor arról is megkérdezte Szarvas Norbertet, hogy a Pokémon Go miatt történhet-e baj. (A játék maga is figyelmeztet a bejelentkező képernyőn arra, hogy Pokémonvadászat közben is ügyeljünk a környezetünkre.)

– Előfordulhatnak balesetek – mondta a szakember, de Szarvas Norbert szerint az emberek nem fognak egymásnak menni, vagy elesni, mert már annyira alkalmazkodtunk az okostelefonokhoz, hogy szinte bárki képes balesetmentesen végighaladni az utcán úgy, hogy csak egy-egy pillanatra néz fel a telefonjából. Úgy véli, hogy ez nem “pokémonspecifikus” probléma.

Persze van olyan, aki már bajba került a játék miatt. Egy 28 éves férfi például a New York állambeli Auburn városában fának ütközött, mert vezetés közben vadászott Pokémonokra. Egy 15 éves lányt pedig elütöttek Pennsylvaniában, mert nem nézett szét az úton. Dél-Kaliforniában pedig két férfi is lezuhant egy szikla széléről, mert Pokémont akartak fogni.

A fanatizmus itt nem áll meg. A 24 éves Tom Currie azért mondott fel, hogy két hónap alatt összegyűjtse az Új-Zélandon található Pokémonokat. Az tehát biztos, hogy van, aki nem tud mértéket tartani a játékban, pedig csak tudatosan használva lehet igazán, és nem kórházi ágyból élvezni az állatkák gyűjtését.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Elindul az első pokémonos randiszolgáltatásMegvan a megfejtés? Erről szól igazából a Pokémon GO?Rovatok: NetTechTelepülés: VilágCímkék: tudomány, Pokémon GO, virtuális játék, életveszély, Egyesült ÁllamokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »