Ezért maradnak karcsúak az egerek

Ezért maradnak karcsúak az egerek

Az egerek zsírsejtjeinek energiát adó mitokondriumban lévő tioszulfát-szulfurtranszferáz hatására maradnak az egerek karcsúak – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A szakértők tanulmányukat a Nature Medicine című szaklapban mutatták be. „A kóros elhízottság és a diabétesz ellen védelmet nyújtó genetikai mechanizmusok felfedezése új terápiás stratégiákra irányíthatja a figyelmet, amelyek megfelelőek lehetnek a világméretű egészségügyi kihívás kezelésére” – fogalmazott Nicholas Morton, az Edinburghi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A tudósok úgy vélik, hogy a világ lakosságának negyven százalékát érintő kóros elhízottság hátterében genetikai tényezők is állhatnak.

Hatvan generáción át vékonyak

A kutatócsoport olyan egerek génrepertoárját vizsgálta meg, amelyeket hatvan generáción át vékonynak tenyésztettek és testzsírszázalékuk csupán négyszázalékos. Összehasonlították olyan „elhízott egerekkel”, amelyek testzsírszázaléka 23 százalék. Ezt követően meghatározták azokat a géneket, amelyek a vékony egereknél kétszer olyan aktívnak tűntek, mint a nagyon túlsúlyos fajtársaiknál.

Ekkor bukkantak rá a zsírszövetsejtek mitokondriumában a tioszulfát-szulfurtranszferáz nevű enzimre. Ez fokozott aktivitás mellett vékonyan tartja az egereket és megvédi őket a kettes típusú diabétesz kialakulásától, ami nyilvánvalóan közvetlen kapcsolatban áll az elhízással. Az enzim nélkül a rágcsálók hamar diabéteszesek lettek és elhíztak.

Elhízás és diabétesz ellen

Az enzim vélhetően javítja a mitokondrium funkcióját és hatására gyorsabban leépülnek az anyagcsere-folyamatok során keletkező oxigéngyökök és kénhidrogén-származékok. A mechanizmus felismerése felhasználható lehet az elhízás, illetve a kettes típusú diabétesz elleni új gyógyszeres kezelés kifejlesztésében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »