Ezért is jó, ha szoptat az édesanya

A szoptatás csökkentheti a gyermekágyi depresszió kockázatát – derült ki egy nagy létszámmal végzett, hosszú távú brit–spanyol kutatásból.

A tudósok 13 998, az 1990-es évek elején történt nagy-britanniai szülés adatait elemezték, kutatásuk eredményei a Maternal and Child Health című szaklap friss számában jelentek meg.

Az anyai depressziót megmérték a babák 8 hetes, 8, 21 és 33 hónapos korában. Figyelembe vették a betegségre való anyai hajlamot is: a várandósság alatt kétszer vizsgálták, depressziós-e a kismama.

Azt fedezték fel, hogy a szoptatást választó anyák körülbelül 50 százalékkal kisebb eséllyel lettek depressziósak, mint a nem szoptatók. A kutatók szerint a szoptatás és a depresszió közötti összefüggés a babák 8 hetes korában volt a leghangsúlyosabb.

„Tudományos bizonyítékok sokasága támasztja alá, mennyire előnyös a babák testi és mentális fejlődése szempontjából az anyatejes táplálás. Kutatásunk arra mutat rá, az anya mentális állapotát is kedvezően befolyásolja” – magyarázta Maria Iacovou, a Cambridge Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Hozzátette: az anya mentális egészsége valószínűleg a babára is jó hatással van, mivel korábban kimutatták, a gyermekágyi depresszió sok szempontból károsan befolyásolja a csecsemő fejlődését.
Okosabbak az anyatejes csecsemők?

A szoptatás jótékony hatását számos korábbi vizsgálat bizonyítja. Korábban írtunk arról a kutatásról, amely azt bizonyítja, hogy a sokáig szoptatott gyerekeknek későbbi életük során magasabb lehet az intelligenciaszintje és a nyelvi fejlődésük is jobb. A kutatók kapcsolatot találtak a hosszabb ideig tartó szoptatás, illetve a minél kizárólagosabb szoptatás és a jobb nyelvi fejlődés között hároméves korban, valamint a magasabb verbális és nem verbális intelligencia között hétéves korban. A JAMA Pediatrics című folyóiratban közölt publikációban úgy összegezték, hogy az egyéves korukig szoptatott gyerekeknél a beszédfejlődés várhatóan 2,5 ponttal, az IQ pedig 4 ponttal lehet magasabb.

Azt is sikerült kutatásokkal bebizonyítani, hogy a szoptatás véd a hiperaktivitástól. Azok a gyerekek, akiket 3 hónapos korukban tápszerrel tápláltak, háromszor valószínűbb, hogy ADHD-sek lettek, mint azok, akiket ebben az életkorban szoptattak.

A szoptatás nemcsak a gyereknek, hanem az anyának is jó. Jóval kisebb a petefészekrák kialakulásának kockázata azoknál az anyáknál, akik szoptatják kisbabáikat, és minél hosszabb ideig táplálják természetes módon a gyermekeiket, annál nagyobb védelmet alakítanak ki a betegséggel szemben, állítja egy kutatás.

Rovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: depresszió, szoptatás, életmód, anyasági körülményekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »