Ezért is fontos a friss gyümölcsök fogyasztása

Ezért is fontos a friss gyümölcsök fogyasztása

A friss gyümölcsök rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívroham és az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát – derült ki egy kínai népességet vizsgáló új tanulmányból.

Az Oxfordi Egyetem és a Kínai Orvostudományi Akadémia szakemberei hét évet felölő halálozási és kórházi adatokat elemezve követték figyelemmel félmillió felnőtt egészségi állapotának változását. A kutatóknak azért esett a választása Kínára, mert a kelet-ázsiai országban sokkal kevesebb friss gyümölcsöt fogyasztanak, mint például Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt tanulmány résztvevői nem küzdöttek szív- és érrendszeri betegségekkel vagy kaptak vérnyomáscsökkentő-kezelést a vizsgált időszak elején.

A kutatók megállapították, hogy Kínában a gyümölcsök – főleg az alma és a narancs – fogyasztása erősen összefügg olyan tényezőkkel, mint az iskolázottság, az alacsony vérnyomás és vércukorszint, valamint a dohányzásmentes életmód.

A felsorolt tényezők hatásainak figyelembevételével a szakemberek arra jutottak, hogy napi 100 gramm gyümölcs elfogyasztása nagyjából egyharmaddal kevesebb szív- és érrendszeri betegség okozta halálozással volt összefüggésben a férfiaknál és a nőknél egyaránt.

„A gyümölcsfogyasztás és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata közötti kapcsolat a jelek szerint Kínában erősebb, mivel itt sokan még mindig kevés gyümölcsöt esznek, összehasonlítva a magas jövedelmű országokkal, ahol a napi gyümölcsfogyasztás jóval elterjedtebb” – mondta a tanulmány egyik szerzője.

A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy Kínában szinte csak nyersen fogyasztják a gyümölcsöket, míg a magas jövedelmű országokban leginkább feldolgozott formában kerülnek az asztalokra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »