Ezekkel a dalokkal tüzelnek az Iszlám Állam ellen

Ezekkel a dalokkal tüzelnek az Iszlám Állam ellen

Gyorsan megtalálták a szíriai és iraki harcoló felek a mozgósítás egyik legmodernebb fegyverét: a zenét, amivel saját híveiket ösztönözhetik a harcra. Körülnéztünk, milyen dalokat vetnek be a háború sújtotta régióban.

Inter arma silent Musae (fegyverek közt hallgatnak a múzsák) – tartja a latin közmondás, ami napjaink háborúira már aligha lehet igaz. Marketingesek, zeneírók és énekesek dolgoznak azon, hogy harcra tüzeljék a katonákat, illetve azért, hogy a lakosság minél nagyobb szeletét nyerjék meg a saját ügyük mellett.

Szíriában és Irakban sem történt ez másképp: az Al-Monitor néhány éve már összegyűjtötte a legnépszerűbb szíriai háborús dalokat. Katonai téren azóta sokat változott a helyzet, a zene frontján azonban nem: továbbra is ontják a harcra lelkesítő számokat az énekesek.

Aszadék a hazafiságra építenek

Kurdok: népzenei elemek

Ezekben a videoklipekben gyakran feltűnik a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) zászlaja is, illetve a börtönbüntetését töltő Abdullah Öcalan pártvezér arcképe, ami korántsem meglepő annak fényében, hogy a törökországi gerillaszervezet nagy népszerűségnek örvend a szíriai kurdok körében.

Habár az arab és kurd katonai dalok aligha nyerik el mindenki ízlését, annyi bizonyos: napjainkra mind a szíriai kormányerők, mind pedig a kurdok ellentámadásba mentek át és szorongatják az Iszlám Államot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »