Ezek voltak a lezuhant gép pilótájának utolsó segélykérései

A Kolumbiában lezuhant utasszállító gép pilótája nem közölte időben a légi irányítással, hogy kifogyóban van a szűkösen mért üzemanyag, mivel attól tarthatott, hogy emiatt bajba kerül ő és légitársasága, a Lamia is.

Ha a pilóta azonnal közli, hogy kifogyóban van az üzemanyag, akkor a légi irányítás diszpécsere haladéktalanul felszabadította volna a gép számára a legközelebbi repülőtér leszállópályájának megközelítését biztosító folyosót.

“Quiroga utolsó szavai – miszerint “a Lamia 2933-on teljes az üzemzavar, az áramellátás teljesen leállt, és nincs üzemanyag” – néhány perccel a gép lezuhanása előtt hangzottak el.”

A legnagyobb kolumbiai médiumok által szerdán közzétett hangfelvétel tartalmát azonban hivatalosan még nem erősítették meg, és független szakértőknek kell megvizsgálniuk. A légi irányítással folytatott időnként kaotikusan hangzó beszélgetésben “a pilóta először csak “üzemanyag-problémákat” említett, anélkül hogy formálisan vészhelyzetet jelentett volna. A légiirányító válaszul közölte, hogy éppen egy másik, műszaki hiba miatt kitérőre kényszerülő gép közeledik a leszállópálya felé, az kapott elsőbbséget, s utasította a Lamia-járat pilótáját, hogy tegyen egy hétperces kitérőt. Miközben megkezdte a körözést egyre elkeseredettebb hangon jelentkezett be.”

Négy perccel később, amikor a diszpécser is érzékelte már a helyzet súlyosságát, felszabadította a leszállópályát, ekkor azonban már késő volt, a gép egy hegyoldalnak ütközött.

A Lamia bolíviai légitársaság Avro RJ85 típusú gépe 77 emberrel a fedélzetén Kolumbia északnyugati részén, röviddel a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett landolás előtt zuhant le helyi idő szerint hétfőn este. A gépen utaztak a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosai. A katasztrófát hatan élték túl. A dél-amerikai médiában forgó egyik lehetséges magyarázat szerint a pilóta, aki egyben részvényese is volt a Lamia bolíviai légitársaságnak, attól tarthatott, hogy a légitársaságra az eset miatt büntetést szabnak ki, őt pedig megfoszthatják repülési engedélyétől.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Lezuhant a brazil futballcsapat gépe – 5 túlélőt találtakLezuhant egy repülőgép, túlélők után kutatnakRovatok: KékfényTelepülés: USACímkék: kékfény, krimi, brutális baleset, lezuhant gép, halálos áldozatokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »