Ezek a leggyakoribb panaszok az internetszolgáltatókkal szemben

Nem működik az internetkapcsolat, a fogyasztóra erőltetik a hűségidőt, és probléma esetén csak nehezen érhető a szolgáltató – többek között ilyen problémákkal találkozik sok felhasználó. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tavaly körülbelül 2500 panasz érkezett be, a legtöbb a panaszkezeléssel, az ügyfélszolgálat működésével és számlázással kapcsolatos volt. A Kossuth Rádió annak járt többek között utána, mire kell figyelnie a fogyasztóknak szerződéskötés esetén, és hogy milyen szabályok érvényesek a szolgáltatókra.

Tavaly lépett életbe az a szabály, amely szerint a szolgáltatóknak a szerződéskötéskor az általában 2 évben meghatározott idejű szerződések mellett fel kell ajánlania az 1 éves vagy a határozatlan idejű szerződéskötés lehetőségeit is, és be is kell mutatni annak részletekeit.

Ha ez elmarad, akkor a határozott idejű szerződés jogkövetkezményeit semmisek – fogalmazott Karl Károly, a Hírközlés-felügyeleti Főosztály vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Mint mondta, a szolgáltatónak a módosítási ajánlatáról értesítenie kell az előfizetőt, akkor is, ha egyoldalú a szerződés.

Ez utóbbi lehetőségét visszaszorítja az új szabályozás, hiszen ez gyakori panasz. A legkiszolgáltatottabb ügyfelek a határozott idejű előfizetők, a szolgáltató azonban esetükben egyoldalúan már nem módosíthat szerződést – fűzte hozzá.

Karl Károly hangsúlyozta azt is, hogy a kiskereskedelmi árak liberalizáltak, hatósági árszabályozás tehát nincs, ugyanakkor elmondható, hogy ott, ahol a verseny él, az árakban is és a szolgáltatás minőségében is megmutatkozik a különbség.

A mobilinternetes előfizetésekkel kapcsolatban Karl Károly aláhúzta: Magyarország lefedettsége világviszonylatban is jónak számít, a tavaly megkezdett hálózatépítések eredményeképpen 10 éven belül 100 százalékosan lefedett lesz az ország, már idén is több mint ezer település lefedettségéről kell gondoskodnia a szolgáltatók a hatósági szerződés alapján.

A vezetéknélküli szolgáltatások estében új szabály, hogy kipróbálási lehetőségük van az előfizetőknek, vagyis 14 napon belül felmondhatják a szerződést, ha a megjelölt ponton nem működik – ez általában a szerződő lakása. Ilyen esetben a fogyasztást kell kifizetni, más jogkövetkezménye a felmondásnak nincsen – szögezte le.

Figyeljünk a határidőkre

Dr. Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója azt mondta, a hatóság évek óta ellenőrzi az elektronikus hírközlés területét: tavaly 2500 panasz érkezett be, a legtöbb a panaszkezeléssel, az ügyfélszolgálat működésével és számlázással kapcsolatos volt.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a számlán feltüntetett fizetési határidőt a fogyasztók sokszor úgy értelmezik, hogy elég, ha az adott napon fizetik be az összeget, azonban a határidő azt jelenti, hogy már aznap be kellene érkeztetni a szolgáltató számlájára a pénzt, hogy elkerüljük a késedelmi kamatot.

Dr. Szente István felhívta a figyelmet az ún. ötperces szabályra is: e szerint a hívás felépítéstől számítva 5 percen belül élő hanggal kell biztosítani a panasztételt vagy ügyintézést.

A szolgáltatónak úgy kell megszervezni az ügyfélszolgálatot hogy a szabályt be tudja tartani – fűzte hozzá.

A fogyasztóvédelmi hatóságnál azt is tudják vizsgálni, hogy a panaszkezelés megfelelően működött-e – jegyezte meg dr. Szente István.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »