Ezek a Jobbik-alelnökök köszönnek le a tisztújítón

Három jelenlegi alelnök – Novák Előd, Apáti István és Szávay István – nem lesz tagja a Jobbik elnökségének a következő tisztújítást követően – közölte Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A jobbikos politikus az MTI szerint kijelentette: pártszakadás nincs és fel sem merült, a leköszönő alelnökök munkájára a továbbiakban is számítanak. Hozzátette, hogy Vona Gábor pártelnök polgármestereket is szeretne maga mellé az elnökségbe, hogy pontosan kiket, az a következő hetek kérdése.

Az Indexnek sikerült megszólaltatnia Szávay Istvánt és Novák Elődöt, utóbbi leforrázva érezte magát a párt szerda délutáni elnökségi ülését követően. Nem nagyon tudott megszólalni azt követően, hogy Vona Gábor pártelnök megvétózta az újrázását.

Van, akit nem érdekel Vona vétója

Szávay István elmesélte, kedden egyesével hívta be Vona az elnökségi tagokat és közölte velük, hogy nem támogatja az újrajelölésüket. Szávay hozzátette:

„számomra ez most már becsületbeli ügy. Ha össze fog jönni az alapszabályban meghatározott jelölés és érezni fogom a tagság támogatását, akkor el fogok indulni”.

Eddig a jelöléshez az alapszervezetek tíz százalékának támogatására volt szükség, de egy kevésbé ismert alapszabálybeli rendelkezés szerint az elnök maga választhatja meg, kikkel akar együtt dolgozni. Vona mostani lépése arra irányul, hogy a radikálisabb politikusokat kiszorítsa a párt elnökségébe, tovább erősítve a néppártosodó Jobbik képét.

Mással magyarázza a párt

Mirkóczki szerint az elnökségből távozókkal higgadt és őszinte beszélgetés volt az elnökségi ülésen és nem a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak a felek.

A szóvivő Vona lépését azzal magyarázta, hogy megváltoztak a feladatok. A most záruló elnökségi ciklus feladata a párt támogatottságának stabilizálása volt és az, hogy a Jobbikot az ellenzék vezető erejévé tegyék – fejtette ki. Jelezte: értékelésük szerint a jelenlegi elnökség teljesítette, amit vállalt. A következő időszak feladataként a kormányzati munkára készülést jelölte meg.

Mirkóczki Ádám egyúttal visszautasította, hogy egy radikális–mérsékelt törésvonal lenne a pártban. Érdemi konstruktív viták mindig vannak, de a program nem változott – hangsúlyozta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »