Ezek a baktériumok alakíthatják a Föld klímáját

Az óceánok felszínén található mikrobák harmadát a Pelagibacterales csoportba tartozó baktériumok teszik ki, és fontos szerepük van a felhőképzésben.

Fontos szerepük van a földi klíma alakulásában az óceánok felszínén található, Pelagibacterales csoportba tartozó baktériumoknak – derült ki a Gizmodo cikkéből. Ezek a baktériumok ugyanis dimetil-szulfidot (DMS) termelnek, aminek aztán a felhőképzésben lesz szerepe. Minderről az Exeteri Egyetem előadója, Ben Temperton számolt be, maga a tanulmány pedig a Nature Microbiology szaklapban jelent meg.

Temperton kifejtette: ha arról próbálunk modelleket felállítani, hogyan befolyásolhatják a DMS-ek a klímát, fontos felismernünk, hogy ezeknek a baktériumoknak jelentős szabályozó szerepük van. Meg kell említeni azt is, hogy a Pelagibacteralesekben nem figyelhetők meg azok a genetikai szabályozó mechanizmusok, amelyek a legtöbb baktériumban igen.

Egy korábban ismeretlen enzimen keresztül

A Pelagibacterales baktériumai egy korábban ismeretlen enzimen keresztül termelnek dimetil-szulfidot – közölte a Kelet-angliai Egyetemen (UEA) PhD-t szerző dr. Emily Fowler. Ugyanez az enzim pedig jelen van más, szintén elterjedt tengeri baktériumfajtákban is.

A Pelagibacterales a DMS-en túl metántiolt is termel – rendkívül kellemetlen szaga miatt ezt szokták földgázhoz is keverni, hogy a szivárgást meg lehessen érezni. Továbbá rengeteg szén-dioxidot is előállítanak ezek a baktériumok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »