Ez volt ma a román érettségi írásbelin

Július 4-én a román írásbeli vizsgával elkezdődött az érettségi. A mai vizsgán a reál szakos végzős diákoknak Tudor Muşatescu Madona című drámája egy részletét kellett elemezniük (szövegelemzés első látásra), második tételként egy érvelő szöveget kellett fogalmazniuk a számítógép szerepéről a fiatalok életében. Harmadik tételük egy esszé volt, amelyet a két világháború között megírt, általuk ismert regény világ- és életképéről kellett írniuk.

A humán szakosoknak Horia Lovinescu Citadela sfărâmată című darabját kellett első olvasásra értelmezniük, második tételük egy legtöbb háromszáz szavas, érvelő szöveg megírása volt az olvasás szerepéről a személyes fejlődésben. Harmadik tételként egy tetszőlegesen választott, tananyagban szereplő pszichológiai regény egyik szereplőjének jellemzését kapták. (Részletesen a tételsorokat lásd a Mediafaxon.)

Az idei érettségi írásbeli vizsgái július 4-8. között zajlanak, több mint 137.000 diák részvételével. Kedden, július 5-én anyanyelvből tesznek írásbeli vizsgát a kisebbségi oktatásban tanuló diákok, július 6-án az összes diák az osztálya profiljának megfelelő kötelező tantárgyból (azaz matematikából vagy történelemből) írásbelizik. Július 8-án a választható tantárgyból (földrajz, kémia, fizika, biológia, informatika, filozófia, logika, pszichológia, szociológia vagy közgazdaságtan) lesz az írásbeli.

Az írásbelik eredményeit július 12-én függesztik ki a középiskolákban, illetve 16 óráig publikálják a bacalaureat.edu.ro weboldalon. Az eredményeket aznap 16 és 20 óra között lehet megóvni. A végleges eredményeket július 16-án teszik közzé. (mediafax)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »