„Ez puccs volt, ez már a diktatúra küszöbe”

Számos napi és hetilap, illetve internetes portál vállalt szolidaritást a Népszabadság újságíróival. Van, aki puccsot emleget, a kultúráért felelős miniszter azonban nem kommentál.

A Népszava elektronikus aláírásgyűjtést indított a lap visszaállításáért, a Heti válasz és a Magyar Nemzet szerkesztőségi nyilatkozatban állt ki a lap munkatársai mellett. Elfogadhatatlannak nevezik a Mediaworks eljárását, a kiadó szerintük félrevezette és megalázta az újságírókat. A mandiner.hu szerkesztőségi közleménye erkölcsi kötelességnek nevezi a kiállást. A 168 óra hetilap főszerkesztője pedig a Hír TV-nek úgy fogalmazott: az, ami a Népszabadsággal történt már a diktatúra küszöbe, ezért oknyomozó újságíróik mindent megtesznek majd azért, hogy kiderüljön, milyen folyamatok juttatták jelenlegi helyzetébe a felfüggesztett napilapot.

A kultúráért is felelős szakminiszter azonban hallgat a lap bezárásának ügyében. Balog Zoltán a Hír TV-nek azt mondta, van ugyan véleménye, de stábunknak továbbra sem nyilatkozik.

– Mint felelős miniszter csak van véleménye a Népszabadság bezárásáról.

–  Így van, van véleményem, de szeretném elmondani azt, hogy önöknek nem tudok nyilatkozni.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője a Hír TV-nek a helyszínen azt mondta: a Fidesz-kormányzat megint átlépett egy határ.

„Azok a gazdasági csoportok, akik a Fidesz érdekeltségeiben vannak benyújtották a számlát, ezért zárt be a Népszabadság. A Fidesznek nincsenek válaszai, ezért erőszakkal akarják elhallgattatni azokat, akik megmutatnák, hogy mit csinál valójában a kormány” – nyilatkozta Csárdi. Hozzátette: nonszensz, hogy a vezetőségnek nincs bent jogi képviselője. Ez a válasz azt mutatja, hogy rossz a lelkiismeretük, mert nem mernek tárgyalni jogászokkal érkező újságírókkal.

„Egészen felháborító az, ami történt és én azt hiszem, hogy most már elérkezünk arra a határra, amikor már nem autokráciáról kell beszélni, hanem ez egészen minősíthetetlen módon Erdogan módszereire hasonlít, ez puccs volt és én azt gondolom, hogy ez már a diktatúrának a küszöbe” – ezt már Tóth Ákos, a 168 óra főszerkesztője mondta a Hír TV-nek.

Az átlátszó.hu publikációs felületet adna a Népszabadság újságíróinak. Az oknyomozó portál felelős szerkesztője azt mondta: a napilap újságírói súlyos botrányokat hoztak nyilvánosságra, tevékenységüket pedig nem lehet veszni hagyni.

„Azt gondolom, hogy amikor ilyen puccsszerű hirtelenséggel rántják ki egy szerkesztőség alól az infrastruktúrát és a publikációs lehetőséget, akkor egy ilyen gesztust mindenképpen meg kell tenni, és ugye azt láttuk az elmúlt hetekben, hogy a Népszabadság egyre ütősebb botrányokat tárt fel, mi egy oknyomozó portál vagyunk, és azt gondoljuk, hogy abszolút helye lehetne ezeknek a történeteknek, a folytatásoknak a mi felületeinken” – nyilatkozta Bodoky Tamás.

A sajtószabadság sárba tiprásának illetve a demokrácia és a munkavállalói jogok elleni lépésnek tekinti a Népszabadság kiadásának felfüggesztést a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Nemes Gábor szóvivő a Hír TV-nek azt mondta, készek segítséget nyújtani a Sajtószakszervezetnek és a lap munkatársainak.

„Nem csak szolidárisak vagyunk a munkavállalók mellett, hanem a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek tagja a Sajtószövetség, és ezen keresztül a munkavállalók segítségén túl minden jogi, és egyéb segítséget is meg kívánunk adni a sajtószakszervezet munkatársainak” – biztosította a Népszabadság újságíróit támogatásáról Nemes Gábor.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke gazdasági és nem politikai döntésnek tartja a Népszabadság kiadásának felfüggesztését. Tóth Károly a Hír Televíziónak magán-véleményét fogalmazta meg. Azt mondta: hónapok óta lehetett tudni, hogy a lapkiadót eladják, így előbb is léphettek volna azok, akik most sajnálják, hogy korábbi formájában megszűnik a Népszabadság.

„Ami azt illeti, én ezt a lépést, ami szombaton történt, elsősorban gazdasági jellegű döntésnek tartom, mert sehol a világon nem lehet elfogadni azt, hogy egy tulajdonos, egy új tulajdonos a végletekig finanszírozzon egy veszteséges üzletet. Az más kérdés, hogy nem tartom kulturált megoldásnak azt, ahogyan ez végbement. Mint hallom a ma reggeli hírekben, leültek tárgyalóasztalhoz, tárgyalóasztalnál kellett volna kezdeni ezt az egész dolgot. Hogy milyen lesz a lap, ha lesz egyáltalán új lap, annak az irányultsága, azt még egyelőre nem lehet megmondani, az majd kiderül. Sajtóberkekben hetek óta köztudott volt, hogy a Népszabadságot eladják. Tehát akik most sajnálják, hogy ez bekövetkezett, azoknak kellett volna lépni” – mondta Tóth Károly.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »