Ez lenne Orbán fiatalokat visszahódító csodafegyvere?

Ez lenne Orbán fiatalokat visszahódító csodafegyvere?

A Századvég-iratok tanúsága szerint 2012-ben a Fidesz-kormánynak olyan sportpolitikát kellett volna megvalósítania, amely többek között a gondoskodó Orbán Viktor képét erősíti – derül ki a Vs.hu cikksorozatából, melyben az Orbán-kormányt segítő, kiperelt Századvég-tanulmányokat dolgozzák fel.

„Olyan sportpolitikát kell csinálni, amely olcsóbb, válságállóbb, és segít a válság okozta frusztráció feldolgozásában. Olyan sportpolitika kell, amely potenciálisan mindenkihez eljut, mindenki örömét leli benne, és amely a választóiról meg nem feledkező Fidesz és a gondoskodó, empatikus kormányfő képét erősíti – áll a Századvég egy 2012-es tanulmányában, melyet a Vs.hu dolgozott fel.

Érdekesség, hogy a Századvég javaslatairól nem egy önálló tanulmányban írt, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma kétéves munkájának elemzésében. Ebben szó esik róla, hogy a minisztérium alá tartózó, akkor Czene Attila vezette sportállamtitkárság a bő költségvetési források ellenére is kudarcot vallott a sport népszerűsítésében, „a kormány és Orbán Viktor személyes választási ígéretét a sport nemzetstratégiai ágazattá emeléséről az államtitkárságnak nem sikerült beváltania” – áll az értékelésben.

Minden siker mögött a kormány áll

A Századvég tanácsai szerint a sportot vissza kellene adni az embereknek, „le kell vinni a választópolgárok szintjére”, azaz konkrétan például a tömegsportot kellene nagyobb összeggel támogatni, iskolai, munkahelyi szinten gondolkodni. Tornacsarnokokat, futballpályákat és „mítoszokat” kellene építeni, és az iskolai közösségek esetében hangsúlyozni, minden egyéni siker mögött a mostani kormány áll.

„A sporton keresztül minden szavazói réteg megszólítható. A sportolás szabadságának és lehetőségének biztosítása (és nem erőltetése!) a fiatalok LMP-től és Jobbiktól való visszahódításának egyik sajátos terepe” – áll a Századvég következtetései között, de kiemelik azt is, hogy a mindennapos testnevelés gyakorlata kontraproduktív is lehet. Így ennek népszerűsítésére, elfogadtatására például azt javasolják, hogy Orbán Viktor mint apa jelenjen meg a kommunikációban, hogy ezáltal is hatni tudjanak a szülőkre.

A bizalom ára

A századvégesek kormánynak szóló tanácsaikban kitérnek a debreceni stadion felépítésének ígéretére is, amelyet az adott gazdasági helyzetben hibás kommunikációs lépésnek tartanak. Javaslatuk itt az, hogy inkább a Puskás Ferenc Stadion rekonstruálására kellene nagyobb figyelmet fordítani, azt ugyanis nem csak a debreceniek érezhetik magukénak, és az emberek sem Kósa Lajos munkájának és a debreceni szavazatoknak a honorálását látnák benne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »