Ez egyértelmű: Az ásványvizes világlobbi támadta be a magyar csapvizet

Ez egyértelmű: Az ásványvizes világlobbi támadta be a magyar csapvizet

Miközben az Amerikai Járványügyi Hivatal azt tanácsolja, hogy Magyarországon csak palackozott vizet igyanak a fogyasztók, a palackozott vizet gyártó cégek többsége is a helyi vízszolgáltatóktól veszi az ivóvizet. Majd hatalmas haszonnal továbbadja.

Hétfőn írt arról a 24.hu, hogy az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) friss jelentése szerint Európa több országában, köztük Magyarországon sem ajánlott a csapvízből inni. Arra figyelmeztetik ezért a Magyarországra utazókat, hogy csak gyárilag lezárt palackban vagy dobozban lévő italt fogyasszanak. A jelentés szerint a magyar csapvíz csak akkor biztonságos, ha felforralták vagy vegyileg kezelték.

De miért szállt bele a magyar csapvízbe az amerikai járványügy, ha a hazai hatóságok szerint is egyértelműen jó annak a minősége? Egy nyugdíjas vízügyi szakember szerint a palackozott ásványvizeket előállító és értékesítő multik lobbija áll a dolog mögött.

Az atv.hu-nak nyilatkozó volt jogalkotó és vízgazdálkodási üzemeltető egy közgazdasági példával támasztotta alá véleményét. Elmondása szerint egy átlagos magyar településen 2-300 méter mélyről, a 3-4. vízadó rétegből nyerik az ivóvizet mélyfúrású kutak segítségével. Egy ilyen vízmű 1 kilowatt villamos energiából – kezelés után – nagyjából 3 köbméter (háromezer liter) ivóvizet tud kiszolgáltatni a lakosságnak. Az említett mennyiséget nagyjából 900 forintért tudja értékesíteni a vízszolgáltató, ami már így is elég nagy haszonnak számít, tekintve, hogy 1 kilowatt ára körülbelül 35 forint.

A portálunknak nyilatkozó szakember szerint azt el kell felejteni, hogy a palackozott vizet gyártó cégek nem a helyi ivóvíz-szolgáltatóktól veszik a vizet, mert a vízügyi igazgatóságok a vízbázis védelme érdekében nem engedélyezik az új kutak fúrását. A cégek – hasonlóan a lakossághoz – nagyjából 300 forintért tudnak megvásárolni 1 köbméter (ezer liter) vizet, amit aztán 30 ezer forintért értékesítenek, ha literenként 30 forintért árulják.

Hírdetés

„Nyilvánvaló, hogy a palackozott vizet gyártó- és forgalmazó cégeknek az az érdekük, hogy lebeszéljék az embereket a vezetékes víz fogyasztásáról. Az amerikai jelentés pedig leegyszerűsítve arról szól, hogy vedd meg ezerszeres áron ugyanazt a vizet, csak palackozva” – fogalmazott a nyugdíjas vízügyi szakember, majd hozzátette: ismerve a szakmát, teljesen világos a számára, hogy a jelentés mögött lobbi-tevékenység áll.

A Pannon-medence rendelkezik Európa legnagyobb édesvízkészletével, nagyjából 1000 köbkilométerrel. Hogy érzékeltessük a méretet: a Balaton durván 2 köbkilométer. Az országnak nagyjából 500 köbkilométernyi ivóvízkészlete van, melynek a talajvíz legjelentősebb forrása.

Túlzás nélkül állítható tehát, hogy Magyarország vízbázisát tekintve nagyhatalomnak számít.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal jelentése szerint minden magyar településnek van vízműve, a lakosság 98 százaléka hozzáfér az ivóvízkészlethez, az otthonoknak durván a 94 százaléka csatlakozik rá a vízhálózatra. A korábbi vízgazdálkodási üzemeltető szerint Magyarországon már az Unióba való csatlakozás előtt is jó minőségű volt a vezetékes víz – mind vegyi, mind fizikai szempontból –, majd az első Orbán-kormány idején elfogadtak egy rendeletet, amely tovább szigorította az ivóvízminőségre vonatkozó szabályokat.

atv.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »