„Ez egy kicsit most sz***ul esik mindenkinek”

A kormány az éttermi szolgáltatások áfacsökkentésével egy időben bevezeti a turizmusfejlesztési hozzájárulást is. A különadó forgalomarányos, 2018-tól kell megfizetni. A nemzetgazdasági tárca négymilliárd forint bevétellel számol, a szakma ennek tízszereséről beszél.

Az adótörvényekről szóló, összegző módosító javaslatba csempészte be a kormány az éttermeket sújtó, forgalomarányos különadót. Az indoklás egyszerűen fogalmaz, a turizmusfejlesztési hozzájárulásra azért van szükség, hogy fejlődjön a turizmus. Az új sarcot 2018-tól vezetik be, és a forgalom 4 százalékát kell majd befizetni. Az éttermeket meglepte az új teher.

Az egyik tulajdonos átverve érzi magát: „Ez egy kicsit most sz***ul esik mindenkinek, hogy egyik oldalról kaptunk egy ilyen kedvezményt vagy engedményt, és akkor visszakerül ebből 4 százalék. Nem tudjuk, igazából szkeptikusok az emberek, hogy ez a 4 százalék, ez hogyan fog realizálódni. Ez mindig olyan nehéz, hogy bemegy valahova a közösbe, és akkor milyen direkt haszna lesz ennek?” – fogalmazott Lencse János, a Claro Bisztró ügyvezetője.

Kerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, válaszukban csak annyit írtak, a vendéglátásnak elég ideje lesz felkészülni, mivel a hozzájárulást csak 2018-tól kell megfizetni. A tárca számításai szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulásból évente négymilliárd folyhat be.

A szakma ennek a tízszereséről beszél: „Itt azért a számháború már elkezdődött, én azt gondolom, hogy egy olyan 30-40 milliárd forintra lehet becsülni” – nyilatkozta Gál Pál Zoltán. Az áfacsökkentéstől sem lesz olcsóbb az ebéd az étlapon, teszi hozzá a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. „Amennyiben az így befolyt összegek tényleg a turisztikára, reklámozásra fognak elköltődni, akkor lehet, hogy hosszabb távon a forgalomnövekedés kapcsán az ágazat igazából nyertese lehet ennek az intézkedésnek. Hogy a fogyasztók árcsökkentést érzékelnek-e vagy sem, ezt már eleve jelezte a szakma, és az előterjesztők javaslata is az volt, hogy nem elsősorban az árcsökkentés az elsődleges cél, hanem a jövedelmeződés növelése, megteremtése, ilyen formán a munkahelyek megtartása és a bérek fejlesztése” – jegyezte meg Gál Pál Zoltán.

Az érdekvédők szerint az éttermek többet kereshetnek azon, ha fejlődik a turizmus.

Az ágazat komoly munkaerő-problémákkal küzd, a szakképzett munkaerő ugyanis inkább külföldön vállal munkát többszörös fizetésért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »