Ez az igazság: a kormányt nem zavarja, hogy a nagy pénzek a földbárókhoz jutnak

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága lesöpörte az asztalról a Jobbik agrárpolitikusa, Magyar Zoltán által benyújtott határozati javaslatot. A kormánypárt ezzel megakadályozta, hogy az Országgyűlés arra szólítsa fel a Kormányt, bírálja felül a támogatási rendszer kiosztási elveit annak érdekében, hogy a támogatások döntő részét a jövőben ne a tőkeérdekeltségek, a nagy agrárvállalkozások szerezzék meg.

Amint arról beszámoltunk, 2015-ben a három legnagyobb mértékű agrártámogatást olyan kérges tenyerű gazdák kapták, mint Leisztinger Tamás (4,8 milliárd forint), Csányi Sándor (4,5 milliárd forint) és Simicska Lajos (4 milliárd forint).

Ángyán József szavaival élve: “ezek is családok, csak ezek másképp működnek”.

Mindenesetre Magyar Zoltán határozati javaslatot nyújtott, hogy az egyenlőtlen támogatási rendszert megváltoztassák a vidéki Magyarország életerejének visszaszerzése és a valódi munkahelyteremtésre alkalmas ágazatok támogatásának növelése érdekében.

“A Fidesz-KDNP 2010-es kormányalakítása óta– a kommunikációjukkal ellentétben – semmit nem javult a helyben élő kis-, közepes- és családi gazdaságok helyzete. A rendszer abszolút nyertesei továbbra is azok a tőkeérdekeltségek, akik tevékenységük során, semmilyen módon nem veszik figyelembe a helyi érdekeket vagy a közjó érdekeit. A képet tovább rontja az a tény, hogy a 2015-ös számokra már semmilyen mentséget nem jelentenek a korábbi MSZP-SZDSZ kormányok alatt meghatározott újraelosztási mechanizmusok”

– indokolta meg a nemzeti párt képviselője, hogy a Jobbik miért érzi szükségességét egy átfogó, rendszerszerű törvénymódosítási sorozatnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »