Ez a magyarellenes összeesküvés-elmélet sem jött be: szabadlábon a Sky News filmjében szereplő "romániai fegyverkereskedők"

Szabadlábra kerülnek azok a – korábban előzetes letartóztatásban vizsgált – erdélyi férfiak, akiket illegális romániai fegyverkereskedőkként mutatott be egy augusztus elején közvetített dokumentumfilmben a brit Sky News tévécsatorna.

Amint az Agerpres hírügynökség közölte: a romániai legfelsőbb bíróság hétfőn jogerősen elutasította a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) arra vonatkozó kérését, hogy hosszabbítsák meg a Sky News riportjában szereplő három romániai férfi előzetes letartóztatását. A legfelsőbb bíróság hatvan napra bírósági felügyelet alá helyezte a három férfit, akiket bűnszervezet létrehozásával, a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megszegésével és hamis információk terjesztésével gyanúsítanak.

A Sky News augusztus elején bemutatott dokumentumfilmjében a tévécsatorna forgatócsoportja álarcot viselő "román fegyverkereskedőkkel" találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra. Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják: Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A televízió szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták.

Az ügyészség korábban azt közölte: az erdélyi gyanúsítottak pénzt kaptak azért, hogy a filmben szerepeljenek. A bemutatott fegyvereket törvényesen tartották Romániában, többségük vadászfegyver volt. Az egyetlen harci fegyver egy gyűjteményből származott, és lövésre alkalmatlan volt.

A három erdélyi magyar férfi augusztus közepe óta volt előzetes letartóztatásban. Az ügyészség korábban közölte: gyanúsítottként vizsgálja a Sky News három újságíróját is, akik a vitatott hitelességű dokumentumfilmet készítették.

(MTI nyomán)

Előzmények:

Gyanúsítottak lettek a Sky News "fegyvervásárló" stábtagjai Romániában

Az oláh ügyészség szerint román állam elleni magyar összeesküvés volt a fegyverkereskedőket bemutató brit riportfilm is

Az oláh ügyészség szerint kamu a Sky News romániai fegyverkereskedelemről szóló riportja

Korlátlan mennyiségben árulják az ukrajnai fegyvereket Romániában, terroristák is vásárolhatnak


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »