Ez a hatmilliárd is a haveroknak ment el

Az LMP szerint egy újabb európai uniós képzési programról mondható el, hogy csak szavakban segítette az országot, valójában magánérdekeket szolgált.

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a munkahelyi képzések középvállalkozásoknak a konvergenciarégiókban fantázianevű projektet bírálta, amelyben 6 milliárd forintot fizettek ki 300 vállalkozásnak.

Az LMP politikusa szerint ez azt jelenti, hogy egy cég átlagosan 20 millió forintot kapott, ami azt jelenti, hogy alkalmazottanként 400 ezer forintot fizettek a 100-150 órás takarítói, higiéniai vagy targoncavezetői és kommunikációs képzésekért.

Ennyiből egyetemre lehet járni

„Ebből a pénzből a valóságban egyetemi féléveket lehet elvégezni” – mondta Hadházy Ákos, aki a projekt gyanús kifizetéseire példaként említette, hogy egy hajdúsági, zárszerkezetekkel kereskedő cég alkalmazottait egy budapesti társaság oktatta alapvető borászati ismeretekre.

Mintha súgtak volna

Hadházy Ákos elmondta továbbá, a projekt képzései amellett, hogy drágák voltak, valódi közbeszerzés sem történt, hiszen a legtöbb esetben egyetlen ajánlattevő volt, akik sokszor „fillérre pontosan megbecsülték az eredeti értéket” és több száz kilométerre voltak a képzés helyétől.

A projekt ez alapján „egyfajta ingyenes pénzügyi támogatásnak tekinthető” – fogalmazott, majd hozzátette, ebből a forrásból hatezer hátrányos helyzetű tanuló kaphatott volna egymillió forintos ösztöndíjat.

A kormány manipulációja a kvótareferendum

Kérdésre válaszolva elmondta, nincs ellentmondás pártján belül az októberi kvótareferendummal kapcsolatban: az LMP nem kampányol ebben a kérdésben, mert úgy gondolja, hogy bár a menekültkérdés hatalmas problémát jelent, azon sem a népszavazás, sem a kvótarendszer nem segít. Egy demokratikus párt ugyanakkor nem mondhatja az embereknek, hogy ne menjenek el szavazni – folytatta Hadházy Ákos, aki egyúttal a kormány manipulációjának is nevezte a voksolást és azt mondta, ezért valószínűleg nem adja le voksát októberben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »