Exportbabérokra tör a Horalky gyártója: Üzembezárást és üzembővítést is tervez

A Trend szlovák gazdasági napilap és a KMPG nemzetközi könyvvizsgáló vállalat az év beruházásának választották a Sedita és Figaro édességmárkákat gyártó I.D.C. Holding készülő projektjét. Ennek része a termelés összevonása, két gyár bezárása és a gyártósorok automatizációja is. A kérdés tehát az, hogy miről is van szó pontosan, és lesznek-e leépítések?

 

Szlovákia egyik legnagyobb, még szlovákiai kézben lévő élelmiszervállalata hatalmas beruházásra készül. A cél az export további növelése. A Sedita és Figaro márkákat gyártó I.D.C. Holding Szereden 60 milliót akar költeni a gyártás fokozására. Már most több termékét adja el külföldre, mint Szlovákiába.

 

A mostani 40 ezer tonnányi éves édességtermelésről legalább 50 ezer tonnásra növelné volumenét. A beruházás nagysága 60 millió euró.

 

Sokak kedvence, a Horalky, a szlovákiai édességipar ikonikus terméke. Fotó: eTrend.sk

 

Terjeszkedés külföldön

 

Miközben a szlovákiai  piacon a külföldi édességgyártók szereznek egyre nagyobb teret a polcokon, a szlovákiai édességmárkák külföldön sikeresek – sokszor a nagy nyugati multik rovására.

 

Pedig a Sedita és a Figaro márkájú termékek népszerűsége olyan nagy volt Szlovákiában, hogy további bővülés a hazai piacon már nem volt lehetséges. Az ezredforduló környékén az I.C.D. Holding a szeredi és a nagyszombati üzem mellé felvásárolták az illavai piskótagyárat és a cíferi csokoládégyárat. Mivel ez utóbbi kettő idősebb üzemnek számítottak, más édességgyárak után is érdeklődni kezdtek, elsősorban Lengyelországban, Ukrajnában és a Balkánon, ahova nagy mennyiségben exportálnak. Végül nem találtak megfelelő helyszíneket – a felkínált üzemek elavultak és túlárazottak voltak.

 

Többek között ezért is döntöttek úgy, hogy a szlovák termelést kezdik el bővíteni és modernizálni. Mivel az összes telephelyük bővítése nem volna túl kifizetődő ezért csak a szeredi üzemet fogják fejleszteni, ott ugyanis már rendelkeznek megfelelő mennyiségű telekkel.

 

Fotó: eTrend.sk

 

Üzembezárások

 

Ugyanakkor üzembezárások is lesznek. Az illavai piskótagyár ez év végén, a nagyszombati Figaro 2019-ben zárja be kapuit, termelésüket átköltöztetik Szeredre és Cíferbe. Ez sem olcsó mulatság, a termelés összevonása összesen 30 millióba kerül.

 

A gyártás viszont abszolút megéri a cégnek. Még a válságos időkben is kiemelkedő, 100 milliós forgalmat bonyolított 4-5 milliós haszon mellett. Az utóbbi két évben pedig nyereségük elérte a 7-8 millió eurót is.

 

Ahogy az autógyárak, úgy az I.D.C. Holding is a szakképzett munkaerő hiányára panaszkodik. Ezért ők automatizálják a gyártást:

 

„Az új automatizált gyártósorok kevesebb alkalmazottak igényelnek. Egyszerűen hiányzik a munkaerő, kénytelenek vagyunk robotokat vásárolni”

 

mondta P. Jakubec, a holding társtulajdonosa.

 

Leépítésekre ennek ellenére nem készülnek. Továbbra is 1300 embert akarnak alkalmazni.

 

„A gyártásban kevesebb emberre lesz szükségünk, ellenben az üzletkötőink számát növelni fogjuk”

 

idézte a Trend gazdasági hetilap a vállalat gazdasági igazgatóját, Roman Sudolákot.

 

Hiányoznak a szakképzett munkások. A képzésbeli lemaradást pedig aligha lehet helyrehozni. Ha egyszer beszerelik a gépeket, azok végzik a dolgukat. Mire a szlovákiai oktatásügy utoléri az ipart, már késő lesz. Fotó: eTrend.sk

 

V4-ek, Közel-Kelet, Afrika

 

Az export zöme Csehországba, Magyarországra és Lengyelországba irányul. Az eladásokból származó bevételek több mint fele már külföldről érkezik. Például a háború sújtotta Jemenből is, ahova a tavalyi évben 550 ezer euró értékben exportáltak. Egy-egy millió euró értékben Nagy-Britannia és Oroszország is célországgá vált, ez utóbbiban a Metro és Auchan orosz leányvállalatai voltak a fő vevőkör.

 

Kecsegtetőek a lehetőségeik Svédországban, Finnországban de az afrikai Ugandában is. És persze ott vannak a kínaiak, akik évi 400 tonnányi áru iránt érdeklődnek.

 

Fotó: eTrend.sk

 

 eTrend.sk, körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »