Exportált forradalom

Exportált forradalom

Tavaly Kínában jártam, s jópofának gondolt poénként szuvenír gyanánt egy katonazöld hátizsákot hoztam az akkor tizenhat éves fiamnak. Az ajándékon Mao képe díszelgett. Ábel undorral fogta a két ujja közé, és kikérte magának: csak nem gondolom, hogy egy diktátor arcmását fogja hurco­lászni? Elszégyelltem magam: lám, az új generáció sokkal normálisabb, mint mi vagyunk. Demokráciában nem ismernek tréfát.

Azóta célzatosan figyelem, mi a helyzet a diktatórikus nosztalgiával? Nos, a balliberális szubkultúrában még mindig virágzik a lenini-sztálini alapozású forradalmárkultusz. Még mindig kikerül a pólóra és a szobafalra Che Gue­vara, ez a politikai szörnyeteg, aki Fidel Castróval vállvetve csinált Kuba szigetéből bolsevik skanzent. S nem utolsósorban: expor­tálta a forradalmat. Úgy gondolta, idővel egész Latin-Amerikából egyetlen nagy Kubát csinálhat. Úgy is halt meg nyomorultul, a helyi fényes ösvényen.

Történelmi bűn nem vész el, csak átalakul. Amerika átvette a bolsevik módszert (a célt nem), demokráciaexportnak nevezte, ürügyül a világhegemónia fenntartására. A hegemónia töredezőben, a szabadságexport eszméje foszladozóban, a saját szobraikkal sem tudnak már mit kezdeni. Az Európai Unió saját kétes „értékeit” exportálná a tagállamokba a szuverenitásuk lopakodó elvételével: a fényes ösvényen ők birodalmat építenének, kihagyva a betelepítési projektből a zavaró tényezőként jelentkező népet, a kontinens őslakosságát.

Vannak aztán magánvállalkozók, akik eszement eszméket, jól kamatozó üzleteket exportálnának, mint például az amerikai állampolgár George Soros. Exportál tőkét, ideológiát, emberi jogi harcnak álcázott diverziót, s ha kell, konkrét forradalmakat is. Ne cifrázzuk: a mindenféle jelzős forradalmakért, Grúziáért, Ukrajnáért a nürnbergi normák szerint háborús bűnösként kellene elítélni.

Mindez azért érdekes, mert Soros kipróbált embere, Szrgya Popovics a napokban a magyar Parlament közelében tartott forradalomexportőri továbbképzést. Miután Soros és függelékei rádöbbentek, hogy a magyar politikai rezsimet demokratikus úton nem lehet megdönteni (ha lehetne, a hétéves össztűz alatt már megtörtént volna), jöjjön a Majdan-recept, vagy épp a szerbiai Otpor-mozgalom forgatókönyvének koppintása.

Lehet azt mondani, hogy a világ számos országában zavargásokat generáló, kormányokat megbuktató Popovics budapesti látogatása nem az őszi polgári engedetlenségi akciók előkészítésének része, de ilyen alapon Che Guevara is csupán turista volt ama fényes ösvényen. A Soros-hálózat számos alkalommal támogatta a szerb aktivistát és szervezeteit, amelyeknek többek közt Szlo­bodan Milosevics szerb államfő megbuktatásában és a háborúba torkolló szíriai zavargásokban is jelentős szerepük volt.

Hírdetés

A Soros-aktivisták, köztük Gulyás Márton és Schilling Árpád által emlegetett, Orbán Viktor nemzeti kormányát elmozdítani szándékozó polgári engedetlenségi megmozdulások előkészítése nyilván messzemenően független az Útmutató a forradalomhoz című könyv népszerűsítésétől: afféle l’art pour l’art performansz.

Popovics, az anarchia és a felforgatás bibliájaként is emlegetett írás szerzője a 2000-es szerb diákmozgalom veze­tője volt. A Los Angeles Times korabeli cikke szerint Soros az Otpor (Ellenállás) nevű szervezeten keresztül finanszírozta Popovicsék tevékenységét: ennek köszönhetően tudtak sok millió plakátot és szórólapot nyomtatni, valamint a médiában politikai hirdetéseket fizetni. Aztán internacionalizálódott a biznisz.

Popovics 2003-ban megalapította a CANVAS nevű nem kormányzati szervezetet (NGO-t), s ennek révén több mint ötven országban képeztek ki aktivistákat a hatalmon lévő kormányok megbuktatására. Ez már egy kész forradalom-külkereskedelmi minisztérium. Egyfajta bulihangulatot teremtve viccessé, mókássá próbálják tenni az „ellenállást”, akár az Oktogonon táborozó spontán forradalmárok. És mindenütt támaszkodnak a Soros-hálózat helyi erőire, aktivistáira is.

Az a kérdés: kell-e nekünk exportált forradalom? S ha nem, akkor mi a teendő a feketéző exportőrökkel? Hamar meg kéne találnunk a választ, különben a Parlament mellől könnyen becsusszanhatnak a Parlamentbe. Che Guevara-pólóban, Mao-nyomatos hátizsákkal.

Csontos János – ]]>www.magyaridok.hu]]>

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »