Exkluzív: váratlan fordulat történt a világbajnoki döntőben!

A napokban New Yorkban rendezik a sakkozók világbajnoki döntőjét Magnus Carlsen és Szergej Karjakin között. A finálé nyolcadik mérkőzéséig kellett várni az első győzelemre, amit Karjakin ért el fekete bábukkal.

 A helyszínen van tudósítónk, Boros Dénes nemzetközi sakknagymester. Az alábbiakban az ő írását közöljük, szubjektív gondolatai közelebb hozza a világbajnoki döntő légkörét.Jön a fehér előörs, Magnus Carlsen vezetésével. Hosszú utat tett meg ez a sereg, és csupán 4-5 órai játék után került sor az igazi ütközetre. Pont, amikor már mindkettőjüknek fogytán volt az ideje! Carlsen megpróbálja harcba hívni ellenfelét, Karjakint, de Szergej tudja, hogy fárasztania kell ellenfelét, ezért minden csetepatét elkerül.

Az ötödik órában Carlsen nem bírja tovább, és végső rohamot indít Karjakin seregei ellen! Harc a végsőkig! Helyenként elkeseredett csata a sötét király foglyul ejtéséért, de mindhiába, Szergej felkészült erre az eshetőségre is! A huszárlánc d7-en és f6-on élőláncként védelmezi kedvenc királyukat, és már-már kilátástalan Carlsen számára az áttörés.

A norvég világbajnok nem véletlenül híres szerte a világon, napóleoni áldozatokat hozva betör ellenfele városfalai közé, nem törődve a veszteségekkel. Karjakin is kemény lélek, hazavezényli a királynőt, a játék ászát, hogy megmentse a királyt.

A címvédő pont erre számít, és egy gyönyörű kiskombinációval Hxe6-tal kiegyenlíti a küzdelmet. Karjakin viszont nem esik kétségbe, ellentámadásba lendül, és megindul szabad gyalogjával, aki megállíthatatlanul tör előre.

Carlsen hárítani próbál, de nem tud. Karjakin fantasztikus biztosító és támadó lépése eldönti a küzdelmet! A front szétesik, Carlsen utánpótlása megszakad, és Szergej Tábornok megmattolja a világos királyt!

A kihívó Karjakin ezzel átvette a vezetést, és a szünnap után 4,5–3,5 pontos előnnyel folytatja a küzdelmet a képzeletbeli sakktrónért!

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Kétszázan ragadtak a kocsmában, akkora volt a hóExkluzív: igazi legendák bukkantak fel a sakkvilágbajnokságon!Rovatok: SportTelepülés: USACímkék: sport, sakkcsapat-világbajnokság, híres sportolókForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »