Évekre előre kitömték pénzzel az álcivileket

Évekre előre kitömték pénzzel az álcivileket

Bár Soros Györgytől és más külföldi támogatóktól már tavaly is százmilliókat kaptak a hazai liberális álcivil szervezetek, pénzügyi beszámolóik­ból kiderül, hogy idén vagy később még ennél is jóval több forráshoz jutnak.

Tucatnyi más alakulat mellett ezt támasztják alá az Ökotárs Alapítvány és a Független Újságírók Alapítványa 2015-ös beszámolói is.

Utóbbinak 31,5 milliós bevétele volt tavaly, ebből 29,1 millió jött össze csak és kizárólag külföldi forrásokból. Az alapítvány legfőbb támogatói esetükben is az Európai Unió, a Norvég Civil Támogatási Alap és a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány.

A beszámolóból kiderül, hogy a szervezet több olyan pályázaton is nyert tavaly, amit idén folyósítanak több mint 174 ezer dollár értékben, ami árfolyamtól függően 48-49 millió forintnak felel meg. Az egyik ilyen, mintegy 46 millió forintos elnyert támogatás éppen a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézeté, aminek időtartama csak tavaly novemberben kezdődött, és idén októberig tart. 2015-re tehát csak 1,9 millió jutott, idén viszont 42 milliós forrást jelent az alapítvány számára.

Hasonló képet mutat az Ökotárs Alapítvány beszámolója is. Eszerint nem csekély, 673 milliós bevétele volt az Ökotársnak, ennek felét központi költségvetési támogatások teszik ki, melyek értéke 328 millió forint. A dokumentumokból kiderül, az Ökotárs az Európai Uniótól 14 millió forint értékben kapott támogatást, míg különböző helyekről összesen 290 millió forint adomány érkezett.

A legbőkezűbb támogató a Norvég Civil Támogatási Alap, amely a 2012. december–2017. április közötti időszakra nem kevesebb mint 560 millió forintot ad a szervezetnek. Az alapítványnak ebből tavaly 33,4 milliót utaltak át.

Eközben a Soros Alapítvány által 2003 januárjában létrehozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Facebook-oldalán arról írt, hogy gyanúsnak tűnő készüléket találtak az irodájukban. Az eszköz egy anonimitást kérő szakértő szerint alkalmasnak tűnik a belső és a kimenő telefon- és adatforgalom, illetve az irodában elhangzó beszélgetések továbbítására. Az intézet egyelőre nem tesz feljelentést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »