Évekig tanulmányozta célpontját a brüsszeli robbantó

Öt éven át a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren dolgozott Najim Laachraoui, vagyis a március 22-i terrortámadás egyik merénylője, így jól ismerhette a légikikötő gyenge pontjait. Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, de előtte még az Európai Parlamentben is vállalt munkát takarítóként, ahol több képviselő személyes holmijaihoz is hozzáférhetett.

Évekig tanulmányozhatta a brüsszeli terrortámadások egyik kiszemelt célpontját Najim Laachraoui, az egyik brüsszeli merénylő. A 24 éves marokkói származású belga férfi, egy hónappal ezelőtt robbantotta fel magát a Zaventem repülőtéren.

 

A belga állami televízió nemrég úgy értesült, hogy Laachraoui öt éven kersztül a légikikötőben dolgozott takarítóként, így egyértelmű, hogy jól ismerte a reptér biztonsági rendszerét. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a merénylő diákmunkásként az Európai Parlamentben is takarított, akkor azonban senki sem figyelt fel rá.

 

Titkos imaszobát találtak a reptér alagsorában

Arra is csak most derült fény, hogy a Zaventem repülőtér alagsorában nem sokkal a brüsszeli robbantások után felfedeztek egy rejtett imaszobát, ahol a légikikötő radikális alkalmazottai találkoztak és imádkoztak titokban. A helyiséget azonnal bezárták.

A most kiszivárgott hírek rendkívül rossz fényt vetnek a belga hatóságokra. Már a március 22-i merényletek után is sokan bírálták a kormányt, amiért nem tudott megfelelően fellépni a terrorizmus ellen. Jelenleg is több tucat olyan ember dolgozhat reptereken, minisztériumokban és erőművekben, akik szimpatizálnak az Iszlám Állam szélsőséges tanaival.

A 24 éves, marokkói származású belga állampolgár Najim Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, és aktívan részt vett a harci cselekményekben egészen addig, amíg meg nem sebesült a lábán.

A fiatal férfi ekkor úgy döntött, visszatér Európába, hogy ott hajtson végre merényleteket. Laachraouinak a brüsszeli mellett a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokhoz is köze volt a hatóságok információi szerint.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »