Évekig készültek az érettségire a Hargita megyei éltanulók

Évekig készültek az érettségire a Hargita megyei éltanulók

Nem elég a vizsga előtt néhány hónappal, esetleg héttel elkezdeni felkészülni az érettségire, a siker ugyanis elsősorban a megelőző évek munkájától függ – véli egyöntetűen a Csíkszéken és Székelyudvarhelyen az idei megmérettetésen a legjobb eredményt elérő két diáklány. 

kosa-johanna-ao-03_bKósa Johanna

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban végzett Kósa Johanna – aki Hargita megyében a magyar tizenkettedikesek közül a legnagyobb, 9,75-ös átlagosztályzatot szerezte – és Gál Krisztina, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium volt tanulója – akinek átlagjegye 9,62 volt – természetesen izgult a vizsga előtt, de mindketten bíztak abban, hogy az értelmes tanulás meghozza gyümölcsét.

A Csíkcsicsóban élő Kósa Johanna a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) folytatja tanulmányait, mivel az embereken való segítés motiválja leginkább. Egyelőre nem tudja, mire szakosodik, erről majd időközben dönt annak alapján, hogy mi fogja igazán foglalkoztatni. Johanna szívesen megfordulna rövidebb ideig külföldön is, de hosszú távon itthon képzeli el a jövőjét. A lány az érettségi román nyelv és irodalom próbáján 9,25-ös, magyarból 10-es, matematikából 9,75-ös, biológiából pedig 10-es osztályzatot szerzett.

Régi álma volt egyébként, hogy a Márton Áron Főgimnáziumban tanulhasson, a négy középiskolai évet pedig komolyan vette. Románból a tizenkettedik osztály második félévétől kezdett tudatosan készülni az érettségire, matematikából pedig már tizenegyediktől hozzálátott a tételminták megoldásának. Johanna ugyanakkor azt vallja: nem elég magolni, hanem érteni is kell az anyagot, így gyakorlatilag négy éven keresztül folyamatosan készült az országos megmérettetésre.

krisztina-erettsegi-legjobb-udvarhely (3)_bGál Krisztina

Hasonlóan vélekedik a székelyudvarhelyi Gál Krisztina is, aki szerint a sikeres vizsga titka a tanulásba fektetett időben és a felkészülésben rejlik. A diáklány románból 8,7-es, magyarból és matematikából 10-es, míg fizikából 9,8-as osztályzatot kapott. Krisztinát már kisiskolás kora óta érdekelték a versenyek: eleinte sakkmegmérettetésekre járt, majd fizika-, matek- és magyarversenyeken vett részt, és kiváló eredményeket ért el.

A lány összességében nem tartotta nehéznek a tételeket, szerinte ugyanakkor a vizsgára az alaptudást az előző négy évben tanult anyagmennyiség adja, amit a megmérettetés előtt összegezni, tisztázni kell. „A siker nyolcvan százaléka a diákon múlik, ugyanis rajta áll, hogy az idejéből mennyit szentel a felkészülésre” – véli Krisztina.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »