Eutanázia: két hír is sokkolt

Eutanázia: két hír is sokkolt

Életét tíz éven keresztül pokollá tevő szexuális erőszak miatt kérvényezett eutanáziát egy holland huszonéves fiatal, a bizottság helyt adott a kérésének. Az MNO által megkérdezett szakértő szerint szerencsére a következő tíz évben nem kell hasonló helyzettől tartanunk Magyarországon.

Megdöbbentő hír rázta meg a világsajtót: egy huszonéves holland lány lelki betegségre hivatkozva választhatja önként a halált. A fiatal öt és tizenöt éves kora között rendszeres szexuális bántalmazás áldozata volt, az életét tíz éven keresztül pokollá tevő abúzus poszttraumás stresszt okozott nála, ami később komoly mentális zavarhoz vezetett. A fiatal – dacára a különböző terápiáknak – kilátástalannak látta életét, majd eutanáziáért folyamodott. Miután több orvosi szakvélemény is egyértelműen kijelentette, hogy a lány pszichés betegsége gyógyíthatatlan, a holland eutanáziabizottság helyt adott a kérésnek. A közelmúlt másik eutanáziával kapcsolatos híre, miszerint júniustól Kaliforniában is életbe lép a segítséggel elkövetett öngyilkosságot engedélyező törvény, szintén indulatokat keltett. A jogszabály olyan gyógyíthatatlan betegek előtt nyitja meg a „kegyes halál” lehetőségét, akikről két egymástól független orvos megállapítja, hogy fél évnél több nem lehet hátra az életükből. A törvény életbelépését követően Kalifornia már az ötödik amerikai szövetségi állam lesz, amely engedélyezi az öngyilkosság eme formáját.

Magyarországon elképzelhetetlen

Magyarországon a fent említett példákhoz hasonló helyzet elképzelhetetlen, és ez a következő tíz évben még biztos így lesz – mondta az MNO-nak Hantos Ádám orvosjogász. Hazánkban csak a passzív eutanázia engedélyezett, az is nagyon szigorúan, törvényben meghatározott kikötésekkel alkalmazható csupán. Passzív eutanáziát csak az kérhet, akinek betegsége az orvostudomány jelenkori állása szerint rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet és gyógyíthatatlan. Az egészségügyről szóló, 1997. évi törvény kimondja, hogy az orvos nem köteles elvégezni az életmentő vagy életfenntartó kezelést, ha a beteg azt a törvényben rögzítetteknek megfelelően kéri. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő páciens csak közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, írásképtelenség esetén két tanú jelenlétében kérvényezheti a passzív eutanáziát.

Eutanázia kérelem Hollandiában

Fotó: Roos Koole / Europress/AFP

A kérvényezést követően háromtagú orvosi bizottságnak kell megvizsgálnia a beteget, és egybehangzóan megállapítania, hogy a passzív eutanázia elvégzésének feltételei fennállnak – mondta portálunknak az orvosjogász szakértő. A beteg nem utasíthatja vissza az életfenntartó vagy életmentő beavatkozást, ha várandós, és előre láthatóan képes a gyermek kihordására. A törvény még azt is rögzíti, hogy meg kell kísérelni a passzív eutanáziát kérő beteg álláspontjának megváltoztatását a döntés hátterében álló okok feltérképezésével. Ha ez nem sikerül, és továbbra sem szeretné a páciens, hogy az életét egy nappal is meghosszabbítsák, úgy három nap múlva meg kell ismételnie kérvényét, ha mégis meggondolta volna magát, azt bármikor visszavonhatja.

Mi van a nem beszámítható betegekkel?

A cikk elején említett, tíz éven keresztül szexuális erőszakot elszenvedő holland lány példája nemcsak azért megrázó, mert egy huszonéves lány önként veti magát a halál karjaiba, hanem azért is, mert ezt egy pszichés, poszttraumás stressz szindrómáról lévén szó, gyógyítható betegségre hivatkozva teszi. Bár pusztán a poszttraumás szindróma nem vezet a páciens beszámíthatatlanságához, mivel egyéb pszichés zavarról is említést tettek a fiatal lány esetében, megeshet, hogy a páciens nem beszámítható. Magyarországon az 1997-es egészségügyi törvény ezt az eshetőséget is egészen pontosan körüljárva leszögezi, hogy ha a beteg nem beszámítható, nem kérhet passzív eutanáziát sem. Mint azt Hantos kifejtette, ilyen esetben az orvos vagy a kórház a bírósághoz fordulhat, amely ilyenkor a beteg helyett megadja a beavatkozáshoz szükséges beleegyezést. Arra viszont van lehetőség, hogy bárki még beszámítható állapotában közjegyző előtt készült okiratban megnevezze azt a személyt, aki dönthet helyette az életmentő vagy életfenntartó kezelés visszautasításáról későbbi beszámíthatatlansága esetére (helyettes döntéshozó). Ilyen esetben a háromtagú orvosi bizottság a helyettes döntéshozó vonatkozásában nyilatkozik, hogy ő a döntését a következmények ismeretében hozta-e meg.

Az utóbbi tíz évben egyébként a közvélemény csökkenő mértékben támogatja az eutanáziát, legalábbis ez olvasható ki a HVG kérésére végzett 2013-as Medián-felmérésből. Míg 2003-ban a megkérdezettek 62 százaléka támogatta a „kegyes halál” valamely formáját, addig 2013-ban már csak az 55 százalékuk. Míg 2003-ban a megkérdezettek 40 százaléka mondott igent az aktív, 20 százaléka a passzív halálos segítségre, tíz évvel később ez az arány 20 és 22 százalékra módosult. Érdekes, hogy nem változott viszont az eutanázia támogatottsága a felsőfokú végzettségűek körében, a megkérdezettek 66 százaléka helyeselte 2003-ban és tíz évvel később is az önként választott halál jelenségét. Az eutanázia támogatottsága 2003-ban a 18–29 éves korosztály körében volt a legmagasabb – 73 százalékos aránnyal, (2013-ban már csak 54 százalék) –, 2013-ban pedig a 30–39, valamint az 50–59 éves korosztály körében 62 százalékos aránnyal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »