Eurovíziós zászlóbotrány

Eurovíziós zászlóbotrány

A szivárványos zászló hivatalos jelkép, a palesztinok lobogója viszont tiltólistára került – a májusi Eurovíziós Dalfesztivál túlbuzgó szervezői sajátos módon értelmezik a toleranciát és a sokszínűséget. Áll a bál az egyébként egyre népszerűtlenebb összeurópai rendezvény körül.

Ha már zenében nem tud nagyot dobni, legalább botrányai miatt kerüljön a középpontba – akár ez is lehet a stratégiájuk a szebb napokat látott összeurópai dalverseny szervezőinek, akik most azzal repítették a nemzetközi lapok címoldalaira az eurovíziós fesztivált, hogy a különféle zászlók lobogtatását tiltották be.

Tiltólista

Az EBU (European Broadcasting Union) honlapján közölt feketelista azokat az országokat, régiókat jelöli meg, amelyek lobogóit nem emelhetik magasba nézők. Ezen szerepel többek között Koszovó, Hegyi-Karabah, az Iszlám Állam, Krím, illetve a krími tatárok, Palesztina, Doneck, Észak-Ciprus vagy Transznisztria. A felsoroltak között volt Baszkföld zászlaja is, de azt visszavonták, miután Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes vette védelmébe, nyomatékosítva, hogy a baszk lobogó legitim, s nem ütközik Spanyolország alkotmányába.

A palesztinok azonnal tiltakoztak a tiltás ellen. Joggal, hiszen Palesztina megfigyelőként jelen van az ENSZ-ben, s 136 ország ismerte el de jure államként. A túlbuzgó szervezők tájékozatlanságát jelzi, hogy – a WalesOnline portál szerint – olyan végső listaváltozatot terveztek, amelyen Wales, Skócia, Észak-Írország és Anglia zászlaja is nemkívánatos, mivel a brit versenyző csupán Nagy-Britannia színeit képviseli.

Szivárványos tolerancia

Hivatalos lobogóként engedélyezték ellenben a homoszexuálisok jelképeként használt szivárványos zászlót, mivel az „a tolerancia és sokszínűség” szimbóluma. Ezáltal – vélik a bírálók – egyenlőségjel kerül a melegek lobogója és a világ különböző országainak hivatalos nemzeti jelképei közé. Avagy joggal merül fel a kérdés: amit lehet a szexuális kisebbségeknek, az miért tiltott a nemzeti kisebbségekhez tartozók számára? Az egyre szélesedő felháborodás nyomán a szervezők magyarázkodásba kezdtek. Azt állították, a listát eredetileg nem a nyilvánosságnak szánták. A betiltott lobogók képét eltávolították a honlapról, ahol most már csak egy tájékoztató olvasható a hivatalos nemzeti zászlók használatáról, ellenpéldák felsorolása nélkül.

Ki kíváncsi rá?

Az Eurovíziós Dalfesztivál egyébként a mostani zászlóvitától függetlenül sem örvend nagy népszerűségnek. Egy friss felmérés szerint a britek hatvan százaléka ellenzi országa részvételét az összeurópai rendezvényen, de Franciaországban is többségben (54 százalék) vannak azok, akik hátat fordítanának a dalfesztiválnak. A The Telegraph brit napilap arról ír, hogy az eurovíziós verseny népszerűsége azóta kezdett zuhanni, amikor 2014-ben Conchita Wurst, a „szakállas nő” vitte el a pálmát. De van, ahol éppen most fedezik fel a dalfesztivál varázsát. Idén először az Egyesült Államokban is élőben közvetítik a versenyt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »