Eurószázmilliókhoz juthatnak a magyar kkv-k

Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke és Urbán Zoltán, a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) vezérigazgatója kedden sajtótájékoztató keretében ünnepélyesen aláírta a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását szolgáló, 400 millió euró (mintegy 124 milliárd forint) értékű, a piacinál kedvezményesebb kamatozású EIB-hitelkeret szerződését.

Korábban az EIB segítségével, annak 50 százalékos forrástámogatásával lett biztosítva a magyar energiaellátás – mondta Urbán Zoltán. Hozzátette, hogy eddig összesen több mint 20 milliárd eurót helyezett ki Magyarországon az EIB, amely mindig az élen járt, innovatív termékeket vezetett be, és mindig a magyar gazdaság leginkább hiteligényes szektorait szolgálta ki.

Az elmúlt években 300 millió eurónyi hitelt vettünk fel az EIB-től, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma eléri a 62 ezer főt. Ez 129 milliárd forinttal járult hozzá a nominális GDP-hez – fogalmazott a vezérigazgató. A most megkötött szerződéssel kapcsolatban elmondta, hogy 100 milliót idén, 100 millió eurót pedig 2018-ban kívánunk felhasználni.

Az egész gazdaság profitál az együttműködésből

Vazil Hudák elmondta, hogy ahogy a reptértől megérkezett a belvárosba, konkrét beruházásokat is látott, amelyek EIB-hitelből valósultak meg. „Magyarországon már 1990-től aktívak vagyunk, mindegyik projektünk célja az volt, hogy konkrét beruházások valósuljanak meg többek között a vasútfejlesztésektől, az egészségügyön és oktatáson keresztül egészen az innovációig” – jelentette ki.

Az EIB magyarországi beruházásai tavaly mintegy 700 millió eurót tettek ki, aminek közel fele a kkv-khoz jutott – mondta Hudák, hozzátéve: a források 30 százaléka a környezetvédelmi projekteket, 14 százaléka az infrastruktúrát, 12 százaléka pedig az innovációt támogatta. „A mi termékeink és a beruházásaink magukkal vonzzák a magánbefektetőket, ezért kedvezőek az egész gazdaságra nézve” – tette hozzá.

Az EIB a legnagyobb forrás

A magyarországi cégek 13 százaléka úgy véli, hogy finanszírozási lehetőségei korlátozottak – idézte egy közelmúltbeli, beruházásokra és a beruházások finanszírozására vonatkozó felmérésüket az EIB alelnöke. Ez az arány hazánkban magasabb, mint az 5 százalékos uniós átlag.

Urbán Zoltán kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hitelprogramjaik között nem csak exportcélú hitelek vannak, hanem például hazai versenyképességet növelő termékeik is, forgóeszköz- vagy éppen beruházási hitelek is. Ezek futamideje változó, lehet 2-5 év, de akár 15 évig is nyúlhatnak. Összesen 24 bankkal és lízingtársasággal működnek együtt. Mára az EIB az Eximbank legnagyobb finanszírozójává vált, az összes hitelkihelyezés 14 százalékának forrása az EIB – tette hozzá.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »