Európának tisztában kell lennie saját identitásával

Európának tisztában kell lennie saját identitásával annak érdekében, hogy megfelelő módon tudja kezelni az aktuális kihívásokat – fogalmazott Strasbourgban Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Totalitarizmus Kelet- és Közép-Európában címmel nyílt kiállítás megnyitóján kedden.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének eheti ülésének keretében nyílt tárlattal kapcsolatban a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy Európának totalitárius múltjával megfelelő formában szembesülnie kell.

Mindehhez Európának tisztában kell lennie saját identitásával annak érdekében, hogy megfelelő módon tudja kezelni az aktuális kihívásokat – fogalmazott.

A kérdéskörhöz kapcsolódóan arra emlékeztetett, hogy az Európai Parlament a múlt héten fogadta el az adatvédelmi szabályozás reformjára vonatkozó rendelkezését.

Ennek egyik lényege az, hogy a totalitárius diktatúrák kutatását szabaddá kell tenni a személyiségi jogok védelmére való hivatkozás nélkül – mondta. Véleménye szerint a rendeletmódosítás látványos elmozdulást eredményezhet a kommunista múlt feltárásában.

“Ez azzal a reménnyel tölthet el bennünket, hogy ha értékbázisát képes tisztázni Európa, akkor képes lesz megküzdeni az olyan súlyos kihívásokkal is, mint a migráció” – fogalmazott a politikus.

Németh Zsolt arról tájékoztatott, hogy a kiállításon minden érintett ország esetében egy-egy tábla mutatja be a kommunizmus és a nácizmus időszakát, az akkori vezetőket valamint az egyes országok és polgárai sorsát befolyásoló rendelkezéseket.

Göran Lindblad, az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform elnöke a megnyitó alkalmával elmondta: bizonyára van kapcsolat Európa totalitárius múlja és a jelen konfliktusai között, ugyanakkor nem hasonlíthatók össze az elkövetett bűnök.

 A történelmi tények megismerése és megértése nélkül nehézkes a jelenkor problémáinak kezelése – tette hozzá.

Pedro Agramunt, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke tájékoztatása szerint a magyar és a német delegáció által kezdeményezett és az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform által rendezett kiállítás New York, Washington, számos európai főváros és Strasbourg után a közeljövőben Magyarországon is látható lesz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »