Európának lélekre van szüksége

Az (Európai) Unió olyan gyakorlati és anyagi jellegű okokból született, mint a szén és az acél, de a cél nem anyagi természetű volt, és ez a béke, a megbékélés és Európa egysége volt, ami azelőtt elképzelhetetlen lett volna, ma pedig valóság. De hangsúlyozom, nem magától értetődő, ahogy a béke, a szabadság vagy a jog sem. (…)

 

(…)

 

(A vallásszabadságért felelős uniós különmegbízotti jelölés) szokatlan és példa nélküli eset, mert ez az első ilyen poszt, korábban nem létezett. (…)

 

De már Schumann és többen is korábban jelezték, hogy Európának lélekre van szüksége, hogy társadalom legyen, ne csak valamiféle technokrata, gazdasági, kereskedelmi piactér.

 

Ezt az elképzelést hozhatja vissza a vallás témája, mert (…) ma a háttérben drámai eseményeket élünk meg. Az, hogy az Európai Parlament február 4-én kijelentette, (…) hogy népirtás folyik a közel-keleten, hogy a keresztényeket szisztematikusan, hosszú távú célok érdekében gyilkolják, (…) valódi lépéseket hívott életre.

 

Az egyik ilyen lépés volt egy olyan poszt létrehozása, amely a vallásszabadságra nagy és állandó hangsúlyt fog fektetni az Európai Unió keretein belül.

 

(…)

 

Az, hogy tanácsadó leszek, nem jelent munkaviszonyt, hanem inkább együttműködést, aminek intenzitását úgy kell beállítanom, hogy győzzem a Pozsony és Brüsszel közötti, vagyis a családom és az Európai Bizottság között ingázást. Illetve a harmadik országokkal való kapcsolattartást, Ázsiában, a Közel-Keleten, vagy épp Afrikában.

 

Mindez rengeteg időt és politikai igénybevételt jelent, hiszen ez a feladat értelemszerűen hordoz magában bizonyos veszélyeket.

 

Teraz.sk: Ján Figeľ – Reakcia na funkciu osobitného vyslanca EÚ


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »