„Európának hosszútávon nincs B-terve”

„Európának hosszútávon nincs B-terve”

Egy év alatt 10%-kal nőtt a világon a menekültek száma. Az ENSZ szerint ennek nagyrészt a szíriai és az afganisztáni konfliktus az oka. A legtöbben Németországban kértek menedéket tavaly, de sokan saját országukon belül kénytelenek új otthont találni.

„Amikor a menekültek és migránsok átszelik a földközi-tenger és megérkeznek Európa partjaihoz, akkor az üzenet amit magukkal hoznak az az, hogy ha nem oldjuk meg a problémákat, akkor a problémák jönnek el hozzánk és ez egy nagyon erős üzenet. Fájdalmas üzenet ez és az is fájdalmas, hogy ennyi időbe tellett a gazdag országoknak, hogy megértsék ezt, de úgy vélem, hogy ez egy felhívás a cselekvésre” – nyomatékosított Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának főbiztosa.

2015-ben több mint két millió új menedékkérő érte el az iparosodott országokat. Több mint 100.000 magára hagyott gyermek is volt köztük, ez háromszorosa a 2014-es adatoknak. A főbiztos szerint a fejlett országok sok esetben jogi akadályokat gördítenek a menedékkérők elé. Filippo Grandi úgy véli, hogy ha az áradat teljesen megszűnne az sem azt jelentené, hogy a probléma eltűnik.

„Európának hosszútávon nincs B-terve. Európa továbbra is szembesülni fog a menedékkérőkkel. A számok változhatnak majd, de remélem, hogy kevesebben lesznek, mert az kevesebb problémát jelent, ez persze azt is jelenti, hogy több segítséget kell nyújtani más országoknak, hogy ezeket az embereket a földjükön tartsák, de ez elkerülhetetlen. Tudják, mi egy nagyon -ez a jó szó rá?- egyenlőtlen világban élünk és ezért nagy vonzereje van a világ gazdagabb, biztonságosabb és békés részének a menekültek számára, úgyhogy folytatódni fog” – mutatott rá a főbiztos.

A legtöbb menedékkérelmet szám szerint 442.000-et Németországban regisztrálták, második helyen az Egyesült Államok zárt 172.000-el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »