Európai vezetők szerint elszomorító a britek döntése

Európai vezetők szerint elszomorító a britek döntése

(Hírösszefoglaló)

A kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazást. Nicola Sturgeon, a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője ennek nyomán utalt arra, hogy a tavalyi referendum után Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat.

Európai vezetők elszomorítónak és fájdalmas döntésnek minősítették pénteken azt, hogy Nagy-Britannia az előző nap lezajlott népszavazáson az Európai Unióból való távozás (Brexit) mellett döntött. Az uniós intézmények vezetői az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólították fel Nagy-Britanniát.

“Akármennyire fájdalmas is ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát” – írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Mark Rutte, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője. Mint írták, az uniós intézmények készen állnak arra, hogy zökkenőmentesen, azonnal elindítsák a kiválási tárgyalásokat Nagy-Britanniával, amelynek során a felek megegyeznek a kilépés feltételeiben.

Angela Merkel német kancellár pénteken úgy nyilatkozott, az EU elég erős ahhoz, hogy “megtalálja a helyes válaszokat” a Brexitet eredményező népszavazásra. A kancellár “rendkívüli sajnálattal” vette tudomásul a britek döntését, és azt mondta, az európai közösségnek “szoros” kapcsolatra kell törekednie a jövőben Nagy-Britanniával. A kancellár arra figyelmeztetett, hogy Európának nem kellene “gyors és egyszerű konklúziókat” levonnia a referendum eredményéről, ez csak további törésvonalakat okozna. Merkel hétfőre egyeztetésre hívta Berlinbe Tuskot, Francois Hollande francia elnököt és Matteo Renzi olasz miniszterelnököt.

A britek döntése “súlyos próba elé állítja Európát”, amely “többé nem lehet olyan mint eddig volt”, s amelynek mostantól “a lényegre kell koncentrálnia” – mondta Hollande. A francia elnök “mély sajnálatát” fejezte ki a “fájdalmas döntés” miatt. Hozzátette, tiszteletben tartja a britek választását, s a kilépésről szóló tárgyalásokat gyorsan le kell folytatni.

Nem kétséges, a brit népszavazás eredménye pofon az EU számára – jelentette ki Charles Michel belga miniszterelnök. Hozzátette, a brit nép döntése nem kívánt és nem remélt eredményt hozott, de mielőbb meg kell találni a jelen helyzetből kivezető utat Európa jövőjének helyreállítása érdekében.

Sajnáljuk, ugyanakkor tiszteletben tartjuk a brit szavazók döntését, amely mindazonáltal jelentős károkat fog okozni a briteknek és az uniónak is – hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának vezetője.

Nagy-Britannia kilépésével Európa veszíteni fog jelentőségéből és helyzetéből a világban – jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár, és egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy népszavazás legyen Ausztriában vagy más országban egy esetleges további kilépésről. Korábban a Brexit hírére francia és holland euroszkeptikus pártok is népszavazást kiírását követelték az európai uniós tagságról.

A brit népszavazás eredménye arra inti az uniós vezetőket, hogy meg kell őrizni az EU egységét és összetartozását, és mindent meg kell tenni a dominóhatás elkerüléséért – jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfő.

A Brexitre adandó pozitív válasz az lenne, ha megreformálnák az Európai Uniót – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, hozzátéve: új európai alapszerződés kidolgozására van szükség. A PiS elnöke szerint az EU-ban szükséges reformok bevezetése – mely sokéves folyamat lenne – “egyfajta ajánlatot jelenthetne az Egyesült Királyság számára is”. A PiS elnöke hangsúlyozta: Lengyelországban “nem merült fel az EU-ból távozás gondolata”.

“Az Egyesült Európának új vízióra és újrakezdésre van szüksége” – vélekedett Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Szerinte a cél egy társadalmilag igazságos és demokratikus Európa létrehozása. A kormányfő rámutatott, a brit választók döntése nem “derült égből villámcsapás” volt, hanem “az unió szerkezetében felfedezhető demokratikus hiányosságoknak”, a kemény megszorító programoknak és a “lusta déliek – szorgos észak-európaiak” jellegű előítéleteknek a következménye.

Megdöbbenést okozott a brit népszavazás eredménye, a tagság feladása (Brexit) a balkáni országokban, a térség legtöbb államának ugyanis leghőbb vágya csatlakozni az Európai Unióhoz. A berlini fal leomlása óta nem volt ekkora hatású esemény Európában, ezért nem lehet tudni, milyen hatása lesz az Egyesült Királyság EU-ból történő kiválásának Szerbia európai integrációjára – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

Az Egyesült Államok a brit népszavazás más eredményét részesítette volna előnyben, de az országot régi barátság köti az Egyesült Királysághoz, és ez a különleges kapcsolat meg fog maradni – jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök Dublinban.

“Fantasztikus dolognak” nevezte Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválását pénteken Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje, aki éppen skóciai látogatáson tartózkodik.

Oroszország abban érdekelt, hogy az EU nagy gazdasági erő maradjon, ugyanakkor azt reméli, az új realitások alapján javulni fog az orosz-brit viszony – jelentette ki a brit népszavazás eredményét kommentálva pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Peszkov Vlagyimir Putyin elnök egy korábbi kijelentését idézve hangsúlyozta, hogy Moszkva a referendum eredményét Nagy-Britannia belügyének, valamint a London és a Brüsszel közötti kapcsolatok tárgyának tekinti.

Peking tiszteletben tartja a brit állampolgárok választását – közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken.

Pánikot okozott Európában, hogy a britek az unió elhagyására szavaztak

Nagy-Britannia a kilépés mellett döntött az uniós tagságról tartott csütörtöki népszavazáson, ami pánikot okozott a piacokon, a DZ Bank becslése szerint pénteken 5 ezer milliárd dollár “égett el”. A BUX is esett, de jobban teljesített az európai piacoknál. Az IMF zökkenőmentes átmenetet szorgalmaz, az EKB és a Fed bejelentette, hogy kész biztosítani a piaci likviditást. Az MNB jelezte, minden eszköze megvan a pénzügyi stabilitás folyamatos fenntartására.

Péntek reggel nyolc óra után jelentették be hivatalosan, hogy a kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott népszavazást, a kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.

A piacokat hideg zuhanyként érte a referendum eredménye, hektikus kereskedésben, zuhanó indexekkel zártak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék. A befektetők aggódnak, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül, amely továbbterjed a kontinentális Európára, a globális növekedés lelassul, ráadásul a brit példa ragadós lehet.

Zárásig a nem hivatalos adatok szerint a frankfurti DAX-30 6,82 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 7,67 százalékkal zuhant. London még viszonylag jól megúszta, az FTSE-100 index csak 3,22 százalékkal süllyedt. Milánó viszont 12 százalékkal, Madrid pedig több mint 10 százalékkal esett. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 6,36 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 8,50 százalékkal csökkent.

A DZ Bank becslése szerint pénteken 5 ezer milliárd dollár “égett el”, világszerte ennyivel csökkent a tőzsdei kapitalizáció, ez kétszer annyi mint Nagy-Britannia GDP-je.

A kereskedés kezdetén a pánikba esett befektetők nemcsak a részvényekből és a fontból menekültek, hanem az euróból is. A közös valuta nap közben 4 százalékkal esett, ami története során sohasem fordult elő.

A brit referendum eredménye a Wall Streetet is szíven ütötte. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 2,81 százalékkal, az S&P 500 2,97 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 3,30 százalékkal állt csütörtöki záróértéke alatt a nyitást követő percekben.

A BUX 6 százalékkal gyengült röviddel a nyitást követően, végül 4,45 százalékos csökkenéssel zárt, a felfokozott hangulat pedig magas, 18 milliárd forintot generált. A legnagyobb mértékben, 7,46 százalékkal az OTP-részvények ára esett, mivel főként az európai bankszektor részvényeit adták.

Az olajpiacot is a Brexit mozgatta, a jegyzések reggel 6 százalékkal zuhantak, majd némi korrekció kezdődött. Az arany ára péntek reggel 8 százalékkal, kétéves csúcsra szökött fel a Brexit-sokk hatására, unciánként 1358,20 dolláron jegyezték az azonnali piacon, majd 1313,00 dollárra csúszott vissza a jegyzés.

Nagy-Britannia államadós-kockázati mérőszámai példátlanul meredeken romlottak pénteken, londoni elemzők szerint jelentős az esélye annak, hogy a brit gazdaság egy éven belül recesszióba kerül. A Markit szerint ráadásul már érződik a járványhatás is, pénteken ugyanis Franciaország CDS-tranzakciói 49, Olaszország és Spanyolország csődkockázat-biztosítási ügyletei 25, illetve 24 százalékkal drágultak.

A Fitch megerősítette, hogy felülvizsgálja Nagy-Britannia hitelbesorolását, a Brexit “várhatóan mérsékelten negatívan befolyásolja majd az ország adósi besorolását”. A Fitch szerint “a Brexit miatt bizonyos pénzügyi üzletágak áttelepülhetnek az EU-ba”. A Standard & Poor's pénteken jelezte, nem tartható Nagy-Britannia jelenlegi, legmagasabb szintű hitelminősítése.

Az ázsiai autógyártók vezetői arra figyelmeztettek, hogy visszafoghatják, sőt akár jegelhetik is nagy-britanniai beruházásaikat.

Az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette, szükség esetén kész euróban és más devizákban biztosítani a megfelelő likviditást a piacokon.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közölte, más jegybankokkal együttműködve kész dollárral ellátni külföldi pénzintézeteket a pénzpiaci feszültségek csillapítására.

A Bank of England kormányzója is jelezte, a brit jegybank mindent megtesz a brit pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartásáért, és kész több százmilliárd font pótlólagos likviditással segíteni a bankrendszert, ha erre szükség lenne.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felszólította Nagy-Britanniát és az Európai Uniót, hogy működjenek együtt a brit uniós tagság zökkenőmentes megszüntetésének érdekében. Christine Lagarde, a valutalap vezérigazgatója feltétetlen támogatásáról biztosította az EKB és a brit jegybank kötelezettségvállalását, miszerint biztosítják a bankrendszer számára a szükséges likviditást, és igyekeznek korlátok közé szorítani a piaci kilengéseket.

A világ hét legfejlettebb országát tömörítő G7-országok központi bankjai lépéseket tettek a megfelelő pénzbőség biztosítására és a piacok működésének támogatására, ebből a célból készen állnak használni a likviditási eszközöket – írták közleményükben.

Az MNB azt közölte, hogy a jegybank felkészült Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott népszavazás mindkét kimenetére, és megerősítették, az MNB-nek minden eszköze megvan a pénzügyi stabilitás folyamatos fenntartására.

A Magyar Bankszövetség az Európai Bankföderáció nyilatkozatát tolmácsolta: rendezett átmenetre és arra törekszenek, hogy minimalizálják az európai uniós tagországokat, az Egyesült Királyságot és tágabb értelemben az európai gazdaságot érő hatásokat.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) összehívását és egy szakértői bizottság felállítását kezdeményezi a Nagy-Britanniában élő magyar munkavállalók és diákok helyzetének tisztázására. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »