Európai Unió? Ukrajna 10 év múlva legfeljebb Honduras szintjét érheti el

A hatalmas ígéreteknek, hogy Ukrajna 10 év múlva az Európai Unió tagja lesz, nincs semmi összefüggése a valósággal: ha a jelenlegi helyzetből indulunk ki, akkor 10 év múlva legfeljebb Hondouras szintjét érhetjük el, de azt is csak folyamatos fejlődés mellett – jelentette ki a RIA Novosztyinak Ruszlan Bortnyik politológus, az ukrán Elemzési Intézet és Politikai Menedzsment igazgatója.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök a svéd-ukrán üzleti fórum megnyitóján kijelentette, hogy 10 év múlva Ukrajna az EU tagja lesz. Ezt a kijelentést Ukrajnában eléggé szkeptikusan fogadták. A közösségi hálókon többen is emlékeztettek Viktor Juscsenkóra, aki ugyanezt ígérte 9 évvel ezelőtt.

„Hrojszman egy olyan kijelentést tett, hogy 10 év múlva az EU tagja lesz Ukrajna. Sokat lehet viccelődni erről, de el kell, hogy mondjam, hogy 10 év múlva esetleg Honduras szintjére érhetünk el, semmiképpen sem az EU-ba. Ukrajnában az átlagos havi fizetés 200, Hondurasban jelenleg 310 dollár. Ezt a szintet is természetesen csak azzal a feltétellel érhetjük el, ha az ország folyamatosan fog fejlődni.” – mondta Bortnyik.

Szavai alapján a hasonló kijelentések a politikai elit teljes elszigeteltségét mutatják a szociális valóságtól.

A szakértő emlékeztetett annak a szociológiai közvélemény-kutatásnak az eredményeire, melyet a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet végzett le, amelynek eredményeként azoknak az ukránoknak a száma, akik jelenleg szeretnének belépni az EU-ba 49%, ami másfél év alatt 6 százalékos visszaesést jelent.

Bortnyik szavai alapján emellett „azoknak a száma, akik szeretnének a Vámunióba belépni stabil (15-16%), azoknak a száma pedig, akik sehová nem szeretnének belépni növekedett (16-17%).

Az Európa Bizottság elnöke a hollandiai referendum előtt kijelentette, hogy Ukrajna az elkövetkező 20-25 éven belül nem lesz sem a NATO, sem pedig az EU tagja.

A referendumot az Ukrajna és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás ratifikálásáról Hollandiában április 6-án tartották, és mint ahogyan azt a holland miniszterelnök, Mark Rutte megjegyezte, “katasztrofálisan” végződött.

A szavazók 60 százaléka nem támogatta a megállapodás ratifikációját. Annak ellenére, hogy a referendumnak közvélemény-kutatói jellege van, nem feltétlenül kell azt végrehajtani, az európai politikusoknak azonban mindenképpen figyelembe kell venniük a népszavazás eredményét.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, Európai Unió, ukrán válság, EU-csatlakozás, ukrán politikaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »