Európai Szuperliga? Mi lesz így a BL-lel és az El-lel?

Európai Szuperliga? Mi lesz így a BL-lel és az El-lel?

Visszatérő téma egy lehetséges európai elitliga ötlete, amelyben a világ legnépszerűbb és legnagyobb futballklubjai vennének részt. A profitorientált szuperligát egyre többen pártolják, a kérdés, hogy az UEFA felkarolja-e a kezdeményezést, vagy az európai szövetségen kívül jön majd létre a verseny. Egyáltalán létrejön-e.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung kedden megszellőztette, hogy az UEFA is beállna az európai Szuperliga ötlete mögé. Az Európai Labdarúgó-szövetség vélhetőleg az új ligával járó hatalmas pénzösszegek miatt vállalná az anyaszervezet szerepét, hiszen a korábbi hírek szerint amerikai tőkéből tervezett európai Szuperligának a világ legnagyobb presztízsű klubjai lennének a tagjai, méghozzá meghívásos alapon.

Az elitligát leghamarabb 2018-ban indíthatják el, a tervek jelenlegi állása szerint a Bajnokok Ligájához hasonlóan, hétközi fordulókban rendeznék meg – az Európa-liga és a BL mellett egy harmadik, egyfajta prémium európai klubsorozatként.

Tisztázatlan kérdések

Sok kérdés azonban még tisztázatlan, hiszen olyan hírek is napvilágot láttak az év elején, hogy amerikai befektetők pénzéből hoznák létre, és a részt vevő európai topcsapatok az USA-ban és Kínában játszanák a mérkőzéseiket egymás ellen, ami azt is jelentené, hogy kiszállnának hazájuk bajnokságából. A Bayern München, a Real Madrid, a Barcelona, a Juventus, a PSG és a nagy hagyományú angol nagy csapatok tehát egy különálló versenysorozatban játszanának.

A nyártól a Manchester City menedzsereként dolgozó Pep Guardiola aggodalmát fejezte ki a hírek hallatán. „Érdekes az európai Szuperliga ötlete, de mi lenne a nemzeti bajnokságokkal? – tette fel a kérdést a Bayern jelenlegi mestere csapatának keddi sajtótájékoztatóján. – Milyen lenne a Bundesliga Bayern München nélkül vagy a spanyol bajnokság egy Real Madrid vagy egy Barcelona nélkül? Nem tudom, hogy megérné-e az UEFA vagy a FIFA nélkül szervezni egy új sorozatot. Olvastam pár dolgot a tervekről, de pontos információim nincsenek.”

Elképesztő összegek

Szerda reggel, alig egy nappal a Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója után máris érkezett az UEFA válasza. A Goal.com-nak a következő közleményt adták ki: „Jelenleg nincs konkrét tervezet az asztalon, éppen a következő hároméves ciklust tervezzük. Az UEFA folyamatosan értékeli a versenyeit befektetőkkel és partnerszervezetekkel konzultálva.”

A nem túl sokatmondó válasz elhárítja ugyan az UEFA konkrét szervezési szándékát, de nem is beszélhetünk egyértelmű cáfolatról. Hogy miért nem? Ha az európai szövetség égisze alatt rendeznék meg a Szuperligát, a legtöbb bevétel a csapatok mellett az UEFA-hoz kerülne. Elképesztő összegekről van szó, hiszen egy olyan versenysorozat, amelyben minden héten Bayern–Juventus, illetve Barcelona–Arsenal szintű rangadókat játszanának, hatalmas médiaérdeklődést váltana ki – a folyamatosan garantált telt ház mellett. A Bajnokok Ligájában jelenleg 1,3 milliárd eurót osztanak ki prémiumként a csapatoknak, a Szuperligában állítólag ennek az összegnek a duplája lenne az „összdíjazás”. Ez is jól mutatja, hogy a topkluboknak mindenképp megérné az új elitliga.

Rumeniggéék támogatják

Az UEFA válaszában említett szervezetek közül a Karl-Heinz Rumenigge által elnökölt Európai Klubszövetség (ECA) lehet a legfőbb erő, amely a Szuperligát pártolja. Az európai klubcsapatok gazdasági és érdekvédelmi szervezete 2008-ban alakult, a korábbi Bayern-sztár Rumenigge pedig nem zárta ki egy olyan versenysorozat ötletét, amelyben spanyol, angol, német, francia és olasz topklubok kapnának meghívást, így például a Manchester United vagy az AC Milan sem esne ki az európai klubfutball vérkeringéséből, holott az utóbbi években nem mindig sikerült BL-helyeken végezniük saját bajnokságukban.

Rengeteg tisztázatlan kérdés övezi az európai Szuperligát, de egyre több sportvezető beszél róla a média folyamatos pletykái mellett. Kényes kérdés továbbá, hogy az Európa-liga és a Bajnokok Ligája jövőjét hogyan érintené, ha feléjük helyeznének egy új elitligát. Mert az már biztos, hogy van az a pénz, amiért a részt vevő feleknek és a nézőknek egyaránt megérné…


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »