Európai demokrácia-gyakorlat: a holland kormány szerint népe kárt okozna Európának

Európai demokrácia-gyakorlat: a holland kormány szerint népe kárt okozna Európának

A holland választópolgárok még április elején mondtak nemet az az Európai Unió és Ukrajna között tervezett társulási szerződésre. A Kijevvel megkötött szabadkereskedelmi egyezmény többek között hozzáférést biztosítana az ukrán termelők, exportőrök számára az EU piacához.

Az MTI arról írt, Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken kijelentette, Ukrajna unióhoz való közeledését jelentő megállapodás holland elutasítása nagy kárt okozna és gyengítené az Európai Uniót, ezért mindent megtesz, hogy kormánya a hétvégi egyeztető tárgyalásokon kompromisszumos megoldásra jusson.

A népszavazás ellenére sem mondta fel a holland parlament az EU-ukrán társulási szerződést

Az euroszkeptikus Szocialista Párt indítványát szűk többséggel szavazták le a 150 tagú parlamentben: 75 képviselő voksolt a javaslat ellen és 71-en támogatták azt. Hollandia az egyetlen európai uniós tagállam, amelynek parlamentje eddig nem hagyta jóvá a kormányközi szinten már aláírt megállapodást.

Hangsúlyozta, ha nem születik egyetértés, nem lesz más választása és bejelenti a holland vétót az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésre – tette hozzá.

Hírdetés

Harc Brüsszel és Moszkva között – ki arat majd Ukrajnában?

A fejünk fölött évek óta zajló geopolitikai küzdelemben Ukrajnának rendkívüli szerepe van. A hatalmas ország gabonaföldjeit a történelem során sokszor aratták le idegen hatalmak, így van ez a XXI. században is. S amíg Ukrajna keleti felében fegyverek ropognak, addig Kijev az Európai Unióval egyezkedik.

Elemzők szerint a holland állampolgárok – csakúgy, mint az EU alkotmányszerződésének elutasítása idején – a szorosabb integrációra mondtak nemet. Hazánk számára ez azért is lehet nagyon fontos, mert a magyar mezőgazdaságnak már csak az hiányzik, hogy az ukrán gabona minden vám és vámjelegű akadály nélkül árassza el Európát.

Tudta? Ön fizeti a második Csernobilt

Riasztó hírek érkeznek Csernobil országából az atomerőművek helyzetéről. Mi a felelőssége ebben a helyzetben Magyarországnak? Exkluzív interjút adott az Alfahírnek Yury Urbansky, a hazánkba látogató független atomerőmű szakértő, akinek célja, hogy tájékoztassa Európát az ukrán atomerőművek helyzetéről, egy olyan ketyegő bombáról, ami valóban átformálhatja kontinensünk térképét.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »