Európai Bizottság: ha kihúzzuk 2016-ot, megúszhatjuk a szabadkereskedelmi egyezményt

MTI nyomán

Kételkedik a transzatlanti szabadkereskedelmi övezetéről szóló szerződésről (TTIP) folytatott tárgyalások sikerében az Európai Bizottság – írta kedden a Süddeutsche Zeitung című német lap.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tervezett szerződéséről zajló tárgyalásokat az EU nevében folytató brüsszeli bizottság felső vezetése szerint erősen kétséges, hogy sikerül az év végére tető alá hozni az egyezményt, mert az amerikai fél nemigen tesz engedményeket. Amennyiben pedig nincs áttörés, a novemberi amerikai, a 2016-os németországi és a 2017-es franciaországi választások miatt egészen 2017 végéig szüneteltetni kellene a tárgyalásokat, és utána igen nehéz lenne új lendületet adni a folyamatnak.

“A bizottságban attól is tartanak, hogy miként reagál majd a tárgyalások titkosságához ragaszkodó amerikai fél a Greenpeace nemzetközi környezetvédő civil szervezet hétfői kiszivárogtatására

– írta a Süddeutsche Zeitung.

A lap nemcsak név nélkül nyilatkozó bizottsági forrásokat idézett, hanem az uniós főtárgyalót, Ignacio Garcia Bercerot, aki a Greenpeace által nyilvánosságra hozott dokumentumok tartalmát megerősítve elismerte, hogy nehezen halad az egyeztetés az európai autóipari termékek és az amerikai mezőgazdasági termékek exportjáról, és az ügyet valószínűleg majd csak a tárgyalások végén zárják le. (Érdekes, de a főtárgyaló hétfőn még harciasabb kedvében volt, és több ízben is „teljesen tévesnek” és fél információkon alapulóknak nevezte a Greenpeace által levont következtetéseket).

“Nagyon-nagyon messze vagyunk a megállapodástól ebben a kérdésben”

– mondta a bizottsági tisztségviselő. Hozzátette, hogy az amerikaiaknak jelentősen módosítania kell álláspontjukon a megelőzés elvén alapuló európai fogyasztóvédelmi szabályokat illetően. Az uniós szabályozás alapján csak olyan terméket lehet termelni és forgalomba hozni, amely bizonyítottan biztonságos, míg az amerikai szemlélet fordított, alapelve szerint csak olyan termék előállítását és forgalmazását lehet megtiltani, amely bizonyítottan káros, ártalmas. A kiszivárogtatott iratok szerint az amerikai fél ragaszkodik saját elve érvényesüléséhez, ami akár azt is eredményezheti, hogy génmódosított amerikai élelmiszerek kerülnek az európai piacra.

 

Érdekes…

Érdekes, de a magyar álláspont szerint a megállapodás nem eredményezheti az európai magas szintű környezetvédelmi (ideértve a GMO-t), egészségvédelmi, állat- és növényegészség-ügyi, munkajogi normák szintjének csökkenését. Ezért továbbra is a tárgyalóasztalnál kívánják képviselni a magyar érdeket, írta lapunknak a Külügyminisztérium.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »