Európában az árcsökkenés az úr

Áprilisban az EU 28 tagországában és az eurózónában is 0,2 százalékkal csökkent a fogyasztóiár-index éves viszonylatban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint. Márciushoz képest a fogyasztói árak az EU egészében 0,1 százalékkal nőttek, az euróövezetben nem változtak. Márciusban a februári 0,2 százalékos csökkenés után zéró volt az éves infláció az EU-ban és az euróövezetben.

Az unió 17 tagállamából jelentettek negatív inflációt a múlt hónapban, ami kockázatos, hiszen a tartós árcsökkenés rossz hatással lehet az érintett országok gazdaságára, cégeinek működésére. Éves szinten a legnagyobb mértékben, 2,6 százalékkal Romániában estek a fogyasztói árak, majd Bulgária és Ciprus következik 2,5 és 2,1 százalékkal. A spanyoloknál 1,2 százalék, Horvátországban 0,9 százalék volt a visszaesés. A legnagyobbnak számító, 1,5 százalékos áremelkedés Belgiumé, a másodikat – 1 százalék – Svédországban regisztrálták.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a harmonizált fogyasztóiár-index tavaly áprilishoz képest 0,3 százalékkal, márciushoz viszonyítva pedig 0,8 százalékkal emelkedett az éves szintű márciusi 0,2 százalékos csökkenés, a februári 0,3 százalékos, illetve a januári 1 százalékos emelkedés után. Az áprilisi magyar 0,3 százalékos adat az EU nyolcadik legmagasabb inflációja, üteme a papírforma szerint a gazdaság számára kívánatosnak nem tekinthető, az inkább a néhány százalékos pénzromlás volna. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva pedig 0,8 százalékkal emelkedtek.

Az euróövezetben a mínusz 0,2 százalékos infláció úgy alakult ki, hogy továbbra is a csökkenő üzemanyagárak húzták lefelé a számokat. Az éttermi árak emelkedése 0,13 százalékponttal, a bérleti díjaké 0,08 százalékponttal, a dohányáruké 0,05 százalékponttal növelte, az üzemanyagok árának esése viszont 0,54 százalékponttal, a fűtőolajé 0,22 százalékponttal, a gázé pedig 0,13 százalékponttal csökkentette a fogyasztóiár-indexet. Az energiaszektor árai összességében 8,7 százalékkal estek vissza.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »