Európába és a Távol-Keletre menekülhet az Iszlám Állam

Sorra jönnek a hírek az Iszlám Állam visszaszorulásáról, ámde egyre több a késelős-gázolásos merénylet Európában. Arról is érkeznek hírek, hogy az egész világot behálózó szervezetként folytatná a terrorszervezet, ennek első lépéseként Ázsia keleti részein vetnék meg a lábukat. Dezső Tamás egyetemi docens, asszirológus és Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 vasárnapi műsorában arról is beszélt, hogy egyébként a szíriai menekültek visszatérése attól is függ, hogy Európa hol szeretné megoldani a menekültkérdést, Európában avagy a Közel-Keleten.

2014-ben hirtelen hatalmas kiterjedésűvé vált az Iszlám Állam, több kisebb lázadócsoportot kiszorítva Szíria keleti részéről, valamint egészen Bagdadig eljutva Irak területén, ahol egyébként a legnagyobb expanziót hajtották végre – ismertette Dezső Tamás. Ezt idén október 4-ére tulajdonképpen teljesen felszámolták, Irakban jobbára csak tisztogató műveletek fognak.

Horváth József szerint az IÁ végéhez közeledik, de ez egy újfajta biztonságpolitikai kihívást jelent majd. Már régóta tudni lehetett, hiszen erre a terrorszervezet már évek óta készült, amikor még minden erő a rendelkezésére áll,

A legújabb hírek szerint Rakkában civileket ölnek a dzsihadisták, ezt a biztonságpolitikai szakértő úgy kommentálta: azt akarják elérni ezzel a szélsőségesek, hogy az ostromló erők fejére hulljanak vissza az IÁ által megöltek vére.

Az, hogy mi lehet az elkövetkezendőkben, Horváth József úgy fogalmazott: Afganisztán után kelet felé terjeszkedhet az Iszlám Állam, a könnyebb ellenállás miatt az ázsiai muszlim országok felé veheti az irányt a terrorszervezet – jelentette ki Horváth József. Dezső Tamás ehhez hozzátette: al-Bagdadi legújabb hangfelvétele is azt bizonyítja, hogy nem tudni, merre lehet a még élő terrorista fővezér.

Horváth József szerint Európába is nagyon könnyű eljutni a terroristáknak, hiszen az utóbbi napokban azért sok esetben füleltek le terrorgyanús személyeket.

Egyirányú Közel-Kelet-Európa útvonal?

Dezső Tamás szerint a visszatérő európai dzsihadisták mellett az iraki és a szíriai arab harcosok jelenthetik az igazi veszélyt, azok, akikről semmilyen információja nincsen az európai szolgálatoknak. Úgy fogalmazott, az iraki kurd hatóságok nem értik, hogy Európa miért nem vigyázz jobban a határaira, hiszen szerintük akár több száz terrorista juthatott be a kontinensre.

A Nyugat-Európába érkezett migránsok visszatérésének feltétele lehet, hogy Európa hogyan akarja a Közel-Keletet megmenteni pénzzel, Európában vagy ott, a helyszínen. Az is kérdés, hogy ki lesz a Szíriában visszatérők közül az értelmiségi, hiszen az értelmiség védhet meg egy társadalmat a szélsőségektől – fejtette ki Dezső Tamás.

Kurdok: egy nyugati sziget a keleti végeken

Iraki Kurdisztánnal kapcsolatban a Szemtől Szembe két vendége egyetértett: az orosz és amerikai hatalmi érdekek között fog őrlődni még egy hosszú ideig.

Az egyetemi docens ehhez hozzátette: az, hogy jelenleg a függetlenségi törekvéseik miatt létrejött egy ad hoc, nem természetes koalíciót Ankara, Bagdad és Teherán között ellenük, az olaj és a gáz miatt valószínűleg tárgyalásos úton fog rendeződni a helyzet. Azt kiemelte: a kurdok helyzetét a szíriai béke után fogják rendezni a térségi és a nemzetközi nagyhatalmak.

Horváth József szerint az iszlám fanatizmus miatt felértékelődnek a kurdok, és nem csak az energiakincs szerint. Egy másik kérdésre válaszolva kihangsúlyozta: Törökország már „kimazsolázta” a hozzája menekülő szíriaiakat. így Nyugat-Európában nem csak szíriaiak mentek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »