Európa széthullik?

Európa széthullik?

THE NEW YORK REVIEW OF BOOKS

Timothy Garton Ash az amerikai liberális értelmiség vezető, két hetente megjelenő lapjának 2017. január 19-i dátummal megjelent számában hét, újonnan megjelent könyv alapján mérlegeli a kontinens jövőjét .

A mellékelt fotó (Merkel-Orbán) illusztrálja a cikket.

/Háttér információ: Ash, az oxfordi történész az SZDSZ feltétlen barátja volt, egyáltalán nem csak átvitt értelemben. Az általa tárgyalt, a cikk elején  felsorolt könyvek közül bennünket egyetlen érdekel igazán: a jobboldali Magyarország nagy utálója,  Jan-Werner Müller Mi a populizmus? címmel megjelent kötete, amelyet senki ne rendeljen meg, mert – mint Ash recenziójából is kiderül, noha nem ezért írta  – éppen olyan közhelygyűjtemény, mint rendszeres publicisztikája, amelyben a világot óvja a „populistáktól”./

Hírdetés

A cikkben elég hamar felbukkan Orbán Viktor. A bekezdés így kezdődik: „Orbán Viktor, 1989 fiatal, liberális hőse ma nacionalista, populista vezetője Magyarországnak, amelyet autoriter irányba vezet és kifejezetten dicséri Hszi Csinping Kínája és Vlagyimir Putyin Oroszországa ’illiberális’ példáját”.

Majd jönnek a „menekültek”, Krím-félsziget, stb. „bűnlajstrom”.

A hatalmas lélegzetű cikk a Müller-könyv tárgyalásával zárul. Abban a szerző visszautasítja az „illiberális demokrácia” fogalmát, mert az lehetővé teszi „az Orbán Viktor-féle embereknek”,  hogy azt állítsák, Magyarország a demokrácia csupán más fajtája, de hitelesen demokratikus, csak másként, holott aláásta a demokráciát uralma alá hajtotta a médiát.

Ash szerint ennek ellenére szükség van erre a kifejezésre, mert az írja le, mi történik akkor, amikor egy szabad és tisztességes választáson nyerő kormány szétveri a liberális demokrácia alapjait, de még nem hozott létre kifejezett diktatúrát „és netán nem is akar”.  Átbeszélve más kifejezéseket (hibrid rezsim, stb.), a szerző azt írja, maradjon az „illiberális demokrácia” terminus technicus.

A záró bekezdésben felszólít mindenkit, szálljon harcba a „Trumpizmus” ellen. (Buzdítását nyilván megszívleli az Appalache-hegységtől kezdve Borsod-Abaúj-Zemplém megyéig, minden populista olvasója.)


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »