Európa-szerte drágulnak a lakások

Európa-szerte drágulnak a lakások

Az ingatlanközvetítők és az Eurostat adatai szerint is nőttek a lakásárak, Románia és Magyarország az élbolyban.

07 casa_79858200_b

Az ötödik helyen áll Románia a lakásárak növekedése terén Európában, ám a vizsgált tizenöt ország viszonylatában az itteni, négyzetméterenkénti 900 euró körüli átlagár az egyik legalacsonyabb – derül ki a ReMax ingatlanközvetítő felméréséből.

Mint Răzvan Cuc, a ReMax Románia elnöke elmondta, az idei év első hat hónapjában mintegy 5,9 százalékkal drágultak a lakóingatlanok Romániában. Drágulások tekintetében a listavezető Portugáliában 14,3 százalékkal, Németországban 11,24 százalékkal, Törökországban 10,68 százalékkal, míg Spanyolországban 6,64 százalékkal nőttek a lakásárak. Az ellenkező póluson találjuk Szlovákiát és Görögországot, ahol 3 százalék körüli mértékben csökkentek az árak, és Svájcban is enyhén, 1 százaléknál is kevesebbel, de olcsóbbak lettek a lakóingatlanok.

A négyzetméterenkénti árat górcső alá véve kiderül, hogy Svájcban, Franciaországban és Németországban a legmagasabbak az árak, 2860 és 5785 euró/négyzetméter körül alakulnak. A legolcsóbb eközben a vizsgált országok közül Törökország a maga 534 eurós négyzetméterenkénti lakásáraival, majd Csehország (832 euró), Szlovákia (879 euró) és Románia (900 euró) következik. Az európai átlagár egyébként 1908 euró/négyzetméter.

Az albérletárak eközben a legtöbb vizsgált államban stagnáltak. Így Romániában négyzetméterenként mintegy 5 eurót kérnek el, ami megegyezik a 2015-ös év végén regisztrált értékkel. Svájcban a legdrágább az albérlet, eléri a négyzetméterenkénti 17 eurót, majd Hollandia (13 euró/négyzetméter), Franciaország (12,6 euró/négyzetméter) és Finnország (12,5 euró/négyzetméter) következik. Az ellenkező póluson találjuk Törökországot (2,27 euró/négyzetméter), Görögországot (4,2 euró/négyzetméter), illetve 5 euró körüli értékkel Olaszországot és Romániát.

Közben az Eurostat legfrissebb adatsorai is azt mutatják, hogy gyorsult a lakásárak emelkedésének üteme az első negyedévben az Európai Unióban. A 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Magyarországon ugrottak meg legnagyobb mértékben, 15,2 százalékkal a lakásárak január–márciusban, majd Ausztria következik 13,4 százalékkal. A harmadik helyezett Svédországban 12,5 százalékkal drágultak a lakások. Két országban csökkentek az árak, Olaszországban és Cipruson egyaránt 1,2 százalékkal értek kevesebbet a lakások.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest a listavezető Magyarországon 5,2 százalékkal drágultak a lakások, majd Ausztria (+4,2 százalék) és Románia (+3,3 százalék) következik. Csökkenést jegyeztek fel hét országban, a legnagyobb mértékűt, 3,4 százalékosat Cipruson, majd Málta (-2,8 százalék), Ausztria (-1,7 százalék) és Belgium (-0,6 százalék) következik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »