Európa nagy árat fizethet – AUDIÓ

Európa nagy árat fizethet – AUDIÓ

Rövid és hosszú távon is jelentős gazdasági károkat okozhat Európában a terrorizmus és a migráció – vélekedtek szakértők a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Ez pedig versenyhátrányt jelent, amely a kontinens lemaradásával járhat az Egyesült Államok és Kína mögött.

Mint ahogyan a szeptember 11-i terrortámadás után az Egyesült Államok szigorított a biztonsági intézkedésein, Európának is hasonló utat kell most választania. A szabadságjogok kárára a biztonságát kell növelnie – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Európai idő című műsorban.

Hozzátette azt is: bár kicsi a valószínűsége, hogy az Iszlám Állam megtámadja Magyarországot, a napokban elhangzott fenyegetésüket komolyan kell venni.

Megsínyli a gazdaság is

A terrorfenyegetettség nemcsak a társadalomban, hanem a gazdaságban is bizonytalan helyzetet hoz létre. Csath Magdolna hangsúlyozta: a gazdasági biztonság a nemzetbiztonság egyik legfontosabb területe, tehát a gazdasági bizonytalanság káoszba taszíthat egy országot. A közgazdász hozzáfűzte: a terrortámadások rövid és hosszú távú gazdasági károkkal is járnak.

A terrortámadások miatt a meglévő és a befektetést fontolgató cégek is elbizonytalanodhatnak, a szakemberek elvándorolhatnak biztonságosabb országokba és az sem biztos, hogy az emberek mernek majd vásárolni. Mindez lelassítja a gazdaság normális menetét, és megnőnek a többletköltségek is – mutatott rá.

Lemaradás a következmény

A két szakértő egyetértett abban, hogy a támadások elleni felkészülés és a védelem is jelentős pénzbe kerül, amelyet így az európai államok nem fejlesztésekre vagy versenyképességük növelésére fordítanak.

Emellett a migránsok ellátása is jelentős költséggel jár, miközben valószínűleg csak kis részüket lehet később munkába állítani. Ráadásul a robottechnológia fejlődése miatt nemsokára nem is annyira a fizikai munkákra, mint inkább a tanult, kreatív szakemberekre lesz szükség.

Ha Európa nem fordít erre elég figyelmet, akkor hosszú távon a gazdasága lemarad majd az Egyesült Államok és Kína mögött.

hirado.hu, Kossuth Rádió, Európai Idő


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »