„Európa mindeddig szemet hunyt Erdogan cselekedetei felett”

„Európa mindeddig szemet hunyt Erdogan cselekedetei felett”

A régi abortusztörvény eltörléséért küzdenek Horvátországban a szülői szervezetek. A törökországi kurdbarát Demokratikus Néppárt távolodna az Európai Uniótól. Egyiptom a szír nemzeti hadsereg oldalára állt.

A törökországi kurdbarát Demokratikus Néppárt támogatná, a csatlakozási tárgyalások befagyasztását Törökország és az Európai Unió között. A párt külügyi kapcsolatainak vezetője azt mondta az ANSA olasz hírügynökségnek, hogy Európa mindeddig szemet hunyt Erdogan török elnök cselekedeteivel szemben, és csak közleményeket adott ki, pedig akciókra lett volna szükség. Szerinte olyan gazdasági akciókat is bevezethetne Európa a török kormány ellen, amelyek a népet megkímélnél. A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Európai Parlament ma szavaz a török csatlakozási tárgyalások jövőjéről.

Az egyiptomi elnök kijelentette, hogy ő a nemzeti hadseregeket támogatja, és Szíriában csakis politikai megállapodás születhet. A katonatisztből államfővé avanzsált Abdel Fattah el-Sisi ezzel Aszad elnök mellett foglalt állást, amivel szembehelyezkedett Szaúd Arábia és az Egyesült Államok álláspontjával. Az egyiptomi elnök ezt azzal toldta meg, hogy Líbiában és Irakban is ugyanúgy a nemzeti hadsereget favorizálja.

Népszavazási kezdeményezés indulhat Horvátországban az 1978-ban hozott abortusztörvény ellen, ha azt nem szünteti meg az ottani alkotmánybíróság. A „Szülők nevében” elnevezésű társulás végrehajtó bizottságának egyik tagja úgy nyilatkozott a zágrábi Vecernji listnek, hogy egyetlen demokratikus eszközt sem zárnak ki “a meg nem született gyermekek élethez való jogának védelme érdekében”. A referendumra bocsátott kérdésről még nem esett szó, de az életvédő társaság tagja elmondta, hogy a lengyel modellt tartanák elfogadhatónak, amely szerint az abortusz csak az anya veszélyeztetettsége esetén lehetséges.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »