Eurojust: Törökországgal lehetetlen végrehajtani bármiféle migránsügyi megállapodást

Eurojust: Törökországgal lehetetlen végrehajtani bármiféle migránsügyi megállapodást

Szinte lehetetlen lenne végrehajtani bármilyen, a migrációs válság kezelését célzó megállapodást az Európai Unió és Törökország között – írták az uniós ügyészségi együttműködési szervezet, az Eurojust egy belső jelentésében, amelyet kedden ismertetett a Politico.eu című brüsszeli hírportál.

A Politico friss cikkében az olvasható, hogy a dokumentum készítői komoly kétségeket fogalmaztak meg a már meglévő és a jövőben esetlegesen megkötött EU-török migrációs egyezményekben foglaltak megvalósíthatóságával kapcsolatban. Törökországban a kellő politikai akarat és a szükséges infrastruktúra is hiányzik az Európába tartó migránsáradat megfékezéséhez – írták a jelentésben.

A török kormány és a nép jórészt pártolja, hogy a "menekültek" elhagyják az országot, azaz "támogatják az embercsempészeket a bevándorlók Törökországból történő elszállításában" – állapította meg az ügyészi szervezet februári jelentésben.

Az uniós és török vezetők hétfői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján elvi megállapodás született az Európai Unió és Törökország között a migrációs válság kezeléséről körvonalazódó egyezmény főbb vonalairól.

A körvonalazódó megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást követel az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök cserébe állítólag visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Csodálatos vívmány az EU-csúcson: ezentúl nem illegálisan, hanem legálisan folytatódik az invázió


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »