EurActiv: a török İncirlik légibázisról Romániába viszik az USA atomfegyvereit

EurActiv: a török İncirlik légibázisról Romániába viszik az USA atomfegyvereit

Az Egyesült Államok Romániába helyezi át több mint húsz atomrakétáját a törökországi İncirlik légitámaszpontról – írja két független forrásra hivatkozva az EurActiv. A cikk szerint az egyik oka az áttelepítésnek, hogy a török puccskísérlet alatt elérhetetlenné vált a légibázis, a másik lehetséges ok, hogy Fethullah Gülen kiadatása miatt megromlott a török-amerikai viszony. Az sem mellékes szál, hogy Törökország használatba adhatja Oroszországnak az İncirlik légitámaszpontot. Az Alfahír a Sputnik News cikkére hivatkozva írt arról szerdán, hogy orosz politikusok kedden arról beszéltek, Törökország a légitámaszponttal járulhatna hozzá az orosz légierő terrorellenes hadműveleteihez. A román külügyminisztérium tagadja az atomrakéták áthelyezésének a hírét.

Az EurActiv azt írja: két egymástól független forrás erősítette meg, hogy az Egyesült Államok Törökországból Romániába helyezi át nukleáris rakétáinak egy részét. A cikk szerint Törökországban nagyjából ötven rakétát állomásoztatnak az amerikaiak az İncirlik légitámaszponton. Az EurActiv emlékeztet rá, hogy a török katonai puccskísérlet idején a bázis elsötétült, és nem engedélyezték az amerikai gépeknek a leszállást. A lap szerint nem lehet tudni, hogy mi lett volna a nukleáris töltetek sorsa egy elhúzódó török válság esetén.

A lap egy másik forrása szerint a rakéták Romániába telepítésének oka, hogy megromlott a török-amerikai viszony, miután a puccskísérlettel vádolt Fethullah Gülen hitszónokot nem hajlandó kiadni az Egyesült Államok Ankarának. A forrás azt állítja, hogy több mint húsz atomrakétát a romániai Deveselu légibázisra telepítik.

Az EurActiv megkeresésére egyelőre sem a törökök, sem pedig az amerikaiak nem válaszoltak. A NATO azt írta: biztosítani kell az Európába telepített atomrakéták biztonságát.

A rakéták áthelyezésének további lehetséges okai között szerepelhet, hogy kedden orosz politikusok az İncirlik légitámaszpont használatba vételének engedélyezéséről beszéltek.

„Törökország az İncirlik légitámaszponttal járulhat hozzá az orosz légierő terrorellenes hadműveleteihez. Ez egy logikus folytatása lenne a török államfő, Erdogan Oroszország irányába tett lépésének”

– mondta kedden Igor Morozov, az orosz parlament felsőházának tagja.

Viktor Ozerov szenátor, a Szövetségi Tanács Biztonsági és Védelmi Bizottságának elnöke úgy fogalmazott:

“Nem biztos, hogy Oroszországnak szüksége van az İncirlik légitámaszpontra, de egy ilyen döntés azt mutatná, hogy Törökország nem csak szavakban, hanem valóban kész együttműködni Oroszországgal a Szíriában folytatott terrorizmus elleni küzdelemben.”

Oroszország jelenleg az iráni Hamadán légibázist és az északnyugat-szíriai Hmejmim támaszpontot is a Szíriában és Irakban harcoló terrorszervezetek elleni bombázások elindítására használja.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »