EU-védelmező Orbán szerint jó döntés volt fizetni a törököknek

Senki nem kényszerítheti Magyarországot arra, hogy migránsokat fogadjon be – keménykedett Orbán az Expresso című portugál lapnak adott interjúban.

A kormányfő védelmébe vette Magyarország alaptörvényét, valamint azt, hogy visszautasította a "menekültek" szétosztási tervét és kerítést építtetett a határon. Hozzátette: álláspontja a migránshelyzetről teljesen eltér az Európai Bizottságétól, nem gondolja, hogy a migráció megoldhatja a demográfiai és gazdasági nehézségeket.

Orbán, az EU-védelmező

Magyarország a szerb, a horvát és a román határon is védelmezi az EU-t – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezzel érvényt szerez a schengeni egyezménynek, mégis kritizálják. Emlékeztetett: Magyarország megpróbálta határzár nélkül megoldani a helyzetet, a migránsok azonban ezt "nem fogadták el", ezért kellett "falakhoz" folyamodni.

A Törökországgal kötött megállapodásról Orbán Viktor azt mondta, hogy az szükséges, és támogat minden olyan állammal megkötött kétoldalú egyezményt, ahonnan menekültek érkezhetnek Európába.

Fizetni is jó döntés volt a törököknek

Fizetni is jó döntés volt a törököknek – tette hozzá, mert egyedül nem tudják kezelni a migrációs nyomást. A miniszterelnök szerint a migránsok sok biztonságos országon át akarnak haladni, hogy eljussanak Németországba, pedig a nemzetközi jog nem engedi az "á la carte" menekülteket.

Ezeknek az embereknek el kell fogadniuk az első biztonságos országot, amelybe eljutnak. Tiszteletben kell tartanunk a méltóságukat, menedéket kell biztosítanunk nekik, de ez nem jelenti, hogy választhatnak, hová akarnak menni – hangsúlyozta.

Orbán Viktor elmondta: Schengen 2.0 javaslatának lényege, hogy minden befogadóközpontnak és menekülttábornak az EU-n kívül kell lennie. Magyarország számára az a fontos, hogy a kvóta önkéntes legyen. "Pénzt küldtünk a törököknek, magyar határőröket küldtünk Görögországba, és mindenre készen állunk, kivéve arra, hogy a program részesei legyünk" – hangsúlyozta.

A kormányfő kijelentette, hogy az összes szabályt és törvényt be kell tartani.

Ha valaki Magyarországra akar jönni, el kell mennie a hivatalos határátkelő helyre, és be kell mutatnia a személyazonosító iratait. Azok, akik ezt nem teszik meg, bűncselekményt követnek el – tette hozzá.

A magyar csapatok harcban állnak

"Van összefüggés a migránsok és a terrorizmus között. Európa hadban áll azokkal az országokkal, még magyar csapatok is harcban állnak Irakban, Afganisztánban… Nincsenek jelen Szíriában, de vannak ott más európai országok. Sokan azok közül, akik ezekben az országokban élnek, ellenségnek tartanak minket, európaiakat, akár tetszik ez nekünk, akár nem" – jelentette ki a miniszterelnök.

Ezek az emberek "bosszút akarnak állni" az európai országokon. Fel tudják használni a migránshullámot, ahogy ezt a terroristatámadások már bizonyították – emelte ki.

Orbán Viktor leszögezte: a szabad mozgás az EU legfontosabb része, ezért is kell megvédeni a külső határokat.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »