EU-török csúcs: A spanyol sajtó kritikával fogadta az elvi megállapodást

EU-török csúcs: A spanyol sajtó kritikával fogadta az elvi megállapodást

Veszélyes üzenetet hordoz az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezeléséről született elvi megállapodás, mert azt jelenti, hogy az alapvető jogokban és morális elvekben is kompromisszumot lehet kötni – írta szerdai számában az El País című baloldali napilap.

Az újság felhívta a figyelmet, hogy az új megállapodás, amely szerint Törökország visszafogadja azokat, akik illegálisan léptek be az EU területére, nem tesz különbséget az illegális gazdasági bevándorlók és a háború elől menekülők között, akiket megillet a menedékjog.

Az El País szerint az EU és Törökország megegyezése gyakorlatilag elkerülhetetlen volt, mert a közösség nem tudta megoldani a menekültek szétosztását, és – ami a legrosszabb – képtelen volt elkerülni, hogy a tagállamok egyoldalú döntéseket hozzanak, amelyek a “földbe döngölik” a schengeni szerződést.

Kiderült, hogy következmények nélkül meg lehet sérteni a törvényeket, és a megállapodásokat, ez pedig súlyos precedens a jövőbeli válságokra nézve – zárta eszmefuttatását a napilap.

Az ABC című konzervatív újság bukásnak nevezi, hogy az európai országok nem voltak képesek megoldani saját maguk a problémát, de véleménye szerint a helyzeten csak tovább ront, hogy olyan ország kezébe helyezik a megoldás kulcsát mint Törökország, amely jelenleg távolodik a demokratikus normáktól.

Törökország része a problémának, mert lehetővé teszi, hogy az emberek életüket kockáztatva nekivágjanak a tengernek a görög szigetek felé, és ezért nem lehet Ankarát jutalmazni – állapította meg a napilap. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »