EU-támogatással újítanák fel a nagyváradi római katolikus püspöki palotát

EU-támogatással újítanák fel a nagyváradi római katolikus püspöki palotát

Az Európai Unió pénzforrásaink a felhasználásával újítaná fel a római katolikus egyház a nagyváradi püspöki palotát – közölték sajtótájékoztatón az egyház illetékesei.

A sajtótájékoztatóról kiadott, az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tervezett ingatlanrehabilitáció az épület statikai megerősítése mellett magába foglalja a barokk építészeti elemek restaurálását, valamint a fűtési rendszer, a víz- és a csatornahálózat, a világítás felújítását, klíma- és riasztórendszer kialakítását.

A püspökség célja, hogy a palota ismét a város közművelődési, művészeti és közösségi fejlődését szolgálja. Ezért a palotában a közművelődést szolgáló multifunkcionális tereket alakítanának ki, amelyek zenei, képzőművészeti, múzeumpedagógiai, tudományos és egyéb rendezvények befogadására lennének alkalmasak.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben a hónapban készül benyújtani a pályázatot a felújítás anyagi fedezetének előteremtésére. Amint az Erdon.ro portál idézte, a beruházás értékét 4,5 millió euróra (1,39 milliárd forint) becsülik, és a püspökség illetékesei szerint jó esély mutatkozik az EU-támogatás elnyerésére.

A nagyváradi római katolikus püspöki palotát Délkelet-Európa és Románia legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemlékeként tartják számon. A palota 1762 és 1776 között épült Franz Anton Hillebrandt tervei alapján. A csaknem 6000 négyzetméter hasznos területtel rendelkező épületet a román kommunista állam államosította, és több évtizeden át múzeumként használta. Az egyháznak – hosszas pereskedés után – 2004-ben sikerült visszaszereznie.

MTI

The post EU-támogatással újítanák fel a nagyváradi római katolikus püspöki palotát appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »